Waarom jouw Nederlandse studentenkamer helemaal zo gek nog niet is

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-09-22 13:29:49 22 september 2017   |   Geschreven door:

Waarom jouw Nederlandse studentenkamer helemaal zo gek nog niet is

Ja, je deur klemt al een jaar en de huisbaas komt hem niet maken. Maar hoe fijn is het dat je die eigen deur hebt?

Studeren in Amerika is een belevenis. Je woont op een campus waar altijd iets te doen is, gaat naar talloze sportwedstrijden met een hoop poespas en cheerleaders en brengt je eigen booze mee naar huisfeesten met red cups. Precies zoals in de films dus.

Wat ook precies is zoals in de film, is dat je op de meeste Amerikaanse universiteiten zult slapen in een dormitory. Je deelt het gebouw met honderden anderen studenten. Je kamer met een roommate. Hoe gezellig dat meestal ook is, het brengt ook nieuwe waardering voor je eigen Nederlandse kamer en studentenhuis met zich mee. Want hoe fijn is het dat je in Nederland:

Kunt slapen wanneer jij wilt
Ben jij een avondmens, maar wil je kamergenoot stipt om tien uur naar bed? Of andersom: heb jij de volgende ochtend een tentamen, maar komt je roomie om vier uur ’s nachts lallend terug van een feestje? Gefeliciteerd, je hebt de nummer één ergernis van veel Amerikaanse studenten gevonden. De residence assistant, die tevens mediator tussen kamergenoten is, moet er dan ook dikwijls aan te pas komen. Wees dus maar blij dat je in jouw kamer baas bent over je eigen nachtrust en het lichtknopje.

Zelf de thermostaat kunt bedienen
Nog een knopje om te koesteren in je kamer, is dat van de thermostaat. Amerikanen zijn GEK op klimaatbeheersing. Zodra de 20 graden wordt aangetikt, gaat de airco dan ook vol aan in het hele gebouw. Wat luxe, denk je eerst. Totdat het de volgende dag buiten afkoelt, maar de airco nog blaast. Die gaat komende maanden niet meer uit, dus haal die dikke truien maar weer tevoorschijn. Slaap je in het winterseizoen in een dorm? Haal dan de korte broeken maar uit de kast, want als het buiten sneeuwt, staat de verwarming binnen op standje tropen.

De badkamerdeur op slot kunt doen
In de standaarddorms deel je of een campingachtige toiletruimte met de verdieping, of deel je een badkamer met je directe buren. Toch is ook dat laatste niet hetzelfde als de vertrouwde, vieze wc in je studentenhuis. Als je pech hebt, zit er namelijk alleen een slot aan de buitenkant van de deur. Als dat dicht is, kunnen je buren niet zomaar jouw kamer binnenlopen via de badkamer. Maar de badkamerdeur van binnenuit dichtdoen als jij uitgebreid je benen staat te scheren onder de douche (of andere dingen doet), dat kan niet. Het is dus maar te hopen dat je buren altijd netjes aankloppen.

De keuken niet met 700 man hoeft te delen
Als je een half uur moet wachten op een vrije pit om je eitje op te bakken, besef je pas hoeveel dat zielige fornuis in je studentenhuis waard is. Hoe vies en kapot dat misschien ook is. Dorms hebben met een beetje geluk één keuken voor een hele verdieping, en met een beetje ongeluk één keuken voor het hele gebouw. Vaak zul je dus belanden bij de schoolcafetaria (pizza! pizza! meer pizza!) of je leert creatief om te gaan met de magnetron.

Gewoon een beetje fucking privacy hebt
Want zeg nou zelf, soms wil je toch gewoon even keihard en knettervals meezingen met Taylor Swift/Metallica/Jan Smit? En af en toe wil je drie uur lang Skypen met je vrienden en familie thuis. Of misschien wil je wel een leuke Amerikaan(se) ‘je kamer laten zien’. Al die dingen zijn gewoon net even leuker zonder een roommate.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Wilde Wildplassers

Zeiken over zeiken, dat kan alleen op zondag. Hieronder lees je wat er nou weer niet goed is.