Snoozen is het nieuwe roken

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2018-01-02 11:16:55 2 januari 2018   |   Geschreven door:

Snoozen is het nieuwe roken

Goed voornemen: stoppen met snoozen

Het nieuwe jaar is begonnen dat betekent dat we het weer over goede voornemens moeten gaan hebben. Cliché voornemens laten we over aan eindredacteur Laura, zoals stoppen met roken. Wat echt belangrijk is, is een gezond begin van de dag. De dag begint met het gerinkel van een wekker, maar velen stellen hun dag graag uit door de snooze knop veelvuldig in te drukken. Is snoozen écht zo onschuldig? We nemen het onder de loep.

Een mens is van oorsprong niet gewend om gewekt te worden door een wekker. Op basis van licht, slaap en waakhormomen ontstaat er een ritme waardoor we ’s avonds moe worden en ’s ochtends weer wakker worden. Door te snoozen wanneer de wekker gaat, stel je het proces van wakker worden steeds een beetje uit. De wekker onderbreekt de natuurlijke slaapcyclus. Wanneer je de snooze-knop indrukt geef je je lichaam weer een seintje dat je in slaap wilt vallen. Als reactie daarop gaat je lichaam opnieuw slaaphormonen aanmaken. Gaat de wekker na 5 minuten weer, dan worden de waakhormonen weer actief. Je kunt je voorstellen dat dit proces verstorend werkt op het lichaam, en je je nog slaperiger voelt dan na het allereerste gerinkel. Herkenbaar?

Lekker uitstellen?
Het lijkt misschien prettig: nog even blijven liggen en het opstaan uit te stellen. Echter, dit is de eerste vorm van uitstelgedrag die je vertoont. De drempel om later op de dag dingen te gaan uitstellen is alleen maar kleiner geworden. Denk hierbij aan het uitstellen van het leren voor een tentamen, of beginnen aan een essay. Snoozen lijkt inderdaad onschuldig, maar op de lange termijn uitstellen zorgt voor een ongemakkelijk gevoel dat gepaard gaat met stress en spanning. Een goed voornemen is daarom ook om te stoppen met snoozen, morgen al. En niet overmorgen..

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Laura stopt met roken: dag 1

Redacteur Laura stopt met roken en bezorgt jullie een hoop leedvermaak.