Waarom je je dag met een koude douche moet beginnen

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2017-10-01 13:00:24 1 oktober 2017   |   Geschreven door:

Waarom je je dag met een koude douche moet beginnen

Zo begin je de dag echt opgefrist

Wanneer je eenmaal uit bed gekomen bent nadat je de wekker hebt uitgezet, kun je niet wachten om je ‘wakker’ te spoelen onder de warme, comfortabele douche. Je besluit om er nog extra lang in te blijven omdat het warme water zo heerlijk langs je lichaam sijpelt. Vaak draai je de thermostaat nog een graadje hoger en kom je rood en dampend uit de badkamer. Stel je eens voor dat de volgende keer dat je de kraan open draait, het water op z’n aller koudst is..


Koud douchen? Say What?! Veel mensen krijgen al rillingen van het idee, maar toch is het te proberen waard. Koud douchen heeft namelijk veel voordelen voor je gezondheid. Je bloedvaten krijgen van een koude douche een flinke work-out door het onverwachte temperatuurverschil. Je lijf wil zichzelf op temperatuur houden dus er pompt flink wat bloed door de vaten. Daarnaast vernauwen de vaten zich door het koude water om onderkoeling te voorkomen. De bloedcirculatie komt zo goed op gang. Zo zou je de dag meer gefocust, meer energiek en minder gestrest de dag doorkomen (Check dit FF hier). Niet verkeerd in onze verhitte maatschappij. Daarnaast is een koude douche beter voor je huid, en kan het wellicht leiden tot gewichtsverlies doordat je metabolisme eerder op gang komt.

Vind je het allemaal nog erg spannend? Je hoeft niet gelijk all the way te gaan. Je kunt het rustig opbouwen, door eerst de douchekop op je voeten te richten en langzaamaan het koude water over je lijf heen te wrijven. Het is doodnormaal als je af en toe ‘schrikt’ en een kreet uitslaat, maar door op je ademhaling te letten word je kalmer. Wanneer je vervolgens uit de douche stapt, ben je pas echt opgefrist en kun je soepel de dag beginnen.

En voor de zuinige Nederlanders onder ons: je houdt wat extra geld over op je energiekosten en draagt zo bij aan een beter milieu!

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Overgevoeligheid (1)

Vandaag in Zeiken op Zondag: Het eerste deel van een tweeluik over verschrikkelijk irritante overgevoeligheid