Dit kun je doen tegen angst voor de tandarts

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2018-02-03 09:40:20 3 february 2018   |   Geschreven door:

Dit kun je doen tegen angst voor de tandarts

Check dit FF to the rescue

Voor de een is het een feestje, voor de ander een grote ramp. Eens in het halfjaar moet je er toch echt aan geloven, want dan is het weer tijd voor de tandarts! Voor de mensen onder ons die liever niet naar de tandarts gaan: je bent niet de enige. Ongeveer twee miljoen Nederlanders zijn bang voor de tandarts.

Maar waarom dan?
Voordat we van onze tandartsangsten af kunnen komen, is het belangrijk om te weten waar die angst vandaan komt. Moest je vroeger altijd aanzien hoe je moeder of vader met knikkende knietjes de praktijk binnenstapte, dan is het best mogelijk dat de angst voor de tandarts is aangeleerd. Bedankt paps en mams! Je angst kan ook voortkomen uit een traumatische ervaring. Zoals die ene keer dat er een kies getrokken werd en de tandarts riep: “Je voelt er niks van.” Ha, werd jij even in de maling genomen. Het geluid van de boor en de geur binnen een praktijk kunnen dat vervelende en angstige gevoel van die ene traumatische keer weer oproepen.

Dé tips
Helemaal verloren ben je gelukkig niet. Er zijn genoeg tips om de angst iets te verminderen of te verhelpen. Geef voor de behandeling goed aan dat je het best wel eng vindt. De tandarts kan je dan precies vertellen wat hij/zij gaat doen. Vraag om verdoving als je echt bang bent voor de pijn. Je krijgt dan een klein prikje en de pijn verdwijnt als wolken voor de zon. Sommige tandartsen werken met lachgas. Dit werkt ontspannend en je angstgevoel verdwijnt. Er zijn ook speciale kalmerende medicijnen, waardoor je niet alleen weinig van de behandeling merkt, maar achteraf er ook niet zoveel meer van weet. Indien dit allemaal niet werkt, kan je ook onder narcose gaan.
Is je tandarts niet begripvol? Zwaai dan maar dag met je handje, want er zijn genoeg tandartsen die dat wel zullen zijn. Zoek en gij zult vinden. Vraag in je omgeving of iemand nog een goede tandarts kent en zoek online naar tandartsen. Vergeet vooral niet iemand mee te nemen die je hand vast kan houden.

Tandartsfobie
Durf je helemaal niet naar de tandarts? Dan heb je mogelijk een heuse tandartsfobie. Zo’n 800.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Super vervelend, maar ook hier zijn tips voor. Helemaal nooit meer gaan is helaas geen optie, tenzij je over paar jaar al met paar rotte tanden rond wilt lopen. Je kan bij de tandarts alleen een afspraak maken voor een controle. Geen enge boortjes, maar gewoon een check waar voor de rest niks gedaan wordt. Zo spring je niet gelijk in het diepe, maar teen voor teen. Of tand voor tand. Er zijn ook tandartsen die gespecialiseerd zijn in het omgaan met zeer angstige patiënten, de angsttandarts. Deze tandartsen nemen extra lang de tijd en kunnen kalmerende middelen geven. Je moet wel van te voren langs je huisarts, want voor de angsttandarts heb je een verwijzing nodig. Succes!

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Orale Weigeraars

Jij wel en ik niet? Dat is niet cool.