Zo zagen de eerste 100 dagen van president Donald J. Trump eruit

  Leesduur 5 min   |   Plaats reactie

  2017-04-29 08:58:59 29 april 2017   |   Geschreven door:

Zo zagen de eerste 100 dagen van president Donald J. Trump eruit

Wat heeft Trump in zijn eerste 100 dagen als president bereikt?

Na het verstrijken van de eerste 100 dagen dat een president aan het roer staat in Amerika maken de media en de bevolking graag de balans op. Dit is met Trump als president niet anders. Welke verkiezingsbeloften heeft hij ingewilligd? Hoeveel ‘great deals’ heeft hij kunnen sluiten? En waar liep het toch even anders dan hij misschien had verwacht?

Inauguratie
Al op de eerste dag ontstonden er rellen. Hoeveel mensen waren er namelijk komen kijken bij de inauguratie? Het verschil met de drukte bij de inauguratie van de vorige president was stuitend. Dit beeld kan door geen enkele ‘alternative fact’ weerlegd worden.

Een komen en gaan
Er ontketende zich een periode van benoemingen van nieuwe politici. Al begon de regeerperiode van Trump met een ontslag. Als Sally Yates, waarnemend minister van Justitie, haar juristen vraagt het inreisverbod voor vluchtelingen niet te verdedigen in de rechtbank kan ze direct vertrekken. De omstreden Jeff Sessions volgt haar begin februari op. De nieuwe minister is ook niet bang om iemand te ontslaan. Openbaar aanklager Preet Bharara weigert op te stappen en krijgt uiteraard de zak.

Verder hadden we Betsy DeVos als nieuwe minister van Onderwijs en Rex Tillerson op de post van Buitenlandse Zaken. Topadviseur Michael Flynn haalt het einde van de eerste regeerperiode van Trump bij lange na niet. En de kandidaat voor de plek bij Werkgelegenheid, Andrew Puzder, trekt zich voortijdig terug. De benoeming voor de nieuwe kandidaat voor de Surpreme court, Neil Gorsuch, is wel succesvol. En tot slot staat Ivanka Trump nu ook officieel op de pay-roll van het Witte Huis.

Inreisverbod voor vluchtelingen
Het inreisverbod van Trump is ongetwijfeld één van de meest besproken maatregelen die de president heeft ingevoerd. Op 28 januari tekent Trump voor het eerst het inreisverbod voor vluchtelingen uit een aantal islamitische landen en zijn de kritische geluiden uit de Amerikaanse samenleving niet te missen. Het presidentiële besluit wordt voorgelegd aan rechters en opgeschort. Trump wint het hoger beroep niet en de soap gaat verder. Ook ‘inreisverbod 2.0’ houdt geen stand in de rechtszaal.

The great wall
We're going to build a wall, and we will make Mexico pay for it”. Een uitspraak die meerdere malen voorbij is gekomen, maar nog geen meter extra muur heeft opgeleverd bij de grens tussen Amerika en Mexico. De uitspraak heeft de relatie tussen de twee landen wel op scherp gezet. En met het voorstel om een extra importheffing in te stellen op Mexicaanse producten weten we inmiddels dat onder aan de streep de muur betaald zal worden door de Amerikaanse burgers.

Obamacare vs. Trumpcare
Met de invoering van Obamacare zijn Amerikanen verzekerd tegen ziektekosten. Deze bemoeienis met de gezondheidszorg stelt niet elke Amerikaan op prijs. Met de plannen voor Trumpcare moest hier een eind aankomen. In plaats van een verplichte zorgverzekering, zou er een financiële tegemoetkoming komen die voor meer keuzevrijheid zorgt. De strijd binnen het Huis van Afgevaardigden barstte los, maar doordat er geen meerderheid behaald kon worden voor Trumpcare werd de nieuwe wet ingetrokken.

Militair en verbaal geweld
Trump heeft in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap bewezen dat hij naast felle uitlatingen ook de daad bij het woord voegt. Toen er beelden naar buiten kwamen van een mogelijke aanval met chemische wapens op burgers in Syrië, heeft de president het bevel gegeven om deze aanval te vergelden met kruisraketten. Kort daarna zette het Amerikaanse leger ‘the Mother of all Bombs’ in bij een aanval op een IS-complex in Afghanistan. Nu de spanningen in de wereld rond Noord-Korea steeds verder oplopen, is het de vraag of Trump deze kwestie nog verbaal kan oplossen.

FF lachen
Als we na alle serieuze berichten eens willen lachen om de president, moeten we onze hoop niet vestigen op het correspondents dinner. Trump gaat er niet heen en breekt daarmee met de traditie. Gelukkig waren er de afgelopen maanden nog wel wat missers in de media en blunders vanuit het Witte Huis zelf, om ons mee te vermaken. Zo was de foto bij het artikel van El Nacional Dominicano niet helemaal juist en werd de communicatieafdeling van het Witte Huis meerdere malen betrapt op spellingsfoutjes.

Ook The Simpsons gingen los met een aflevering over Trump's eerste 100 dagen als president, check hieronder het filmpje FF.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Met deze veertien nummers laat je de zon uit je speakers knallen

Als het van de week weer gaat regenen heb je altijd deze zonnige nummers nog