VN jongerenvertegenwoordiger Martijn Visser:

  Leesduur 4 min   |   1 reactie

  2017-04-19 14:29:12 19 april 2017   |   Geschreven door:

VN jongerenvertegenwoordiger Martijn Visser: "Jongeren moeten NU duurzamer worden!"

Van New York tot Marrakech, Martijn strijdt overal voor een duurzamere wereld voor en door jongeren

Martijn Visser (23) werd op 24 oktober 2016 gekozen als VN jongerenvertegenwoordiger namens Nederland. Tijdens deze twee jaar durende functie wil Martijn jongeren bewuster maken van hun omgeving en laten zien dat duurzaamheid niet alleen hard nodig is maar ook veel kan opleveren. Inmiddels is hij in Marrakech geweest voor de COP22, Skype't hij wekelijks met mensen van Rio tot aan Beijing en is z'n agenda net zo vol als die van Mark Rutte. Check dit FF sprak 'm over deze bijzondere 'bijbaan'.

Je bent jongerenvertegenwoordiger van de VN, kun je ons kort uitleggen wat dit inhoudt?
"Als Jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties ben ik de brug tussen jongeren en de politiek, bedrijfsleven en de VN op het gebied van Duurzame Ontwikkeling. Allereerst verzamel ik input door veel met jongeren te werken in de vorm van gastlessen op middelbare scholen, workshops, samenwerking met jongerenorganisaties en evenementen. Daarnaast vertegenwoordig ik de mening en stem van Nederlandse jongeren bij de overheid en de Verenigde Naties. Ik ga mee met de Nederlandse delegatie naar klimaatonderhandelingen van de VN, en onderhandelingen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen."

Hoe ziet een gemiddelde dag voor jou er uit?
"Dat verschilt elke dag en elke week. Ik werk veel met jongeren samen, geef gastlessen op middelbare scholen, werk samen met verschillende jongerenorganisaties en spreek op evenementen. Daarnaast vertegenwoordig ik de stem van jongeren bij Nederlandse ministeries en de Verenigde Naties. Ik fungeer dus als een spin in het web. Het is maar goed dat de NS sinds dit jaar op 100% groene stroom rijdt, want ik maak er dus heel veel gebruik van!"

Waar haal je je motivatie en inspiratie vandaan om elke dag opnieuw zo intensief met deze onderwerpen bezig te zijn?
"Ik ben student Nature Conservation in Wageningen en heb al mijn hele leven een interesse en passie voor natuur. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over de grote problemen in de wereld zoals ontbossing, overbevissing, klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Dit is mijn motivatie om anderen via mijn enthousiasme en energie ook bewust te maken van deze thema’s. Iedereen heeft huiswerk om een transitie te maken naar een duurzame wereld, het is te makkelijk om alleen maar anderen de schuld te geven. Dit wil ik graag op een positieve wijze aan mensen vertellen. Jongeren zijn hier natuurlijk super belangrijk in, omdat wij straks aan de knoppen mogen draaien."

Wanneer is je missie 'geslaagd'?
"Dit is lastig te concretiseren. Ik haal veel energie uit het samenwerken met en het inspireren van jongeren. Aan de politieke kant zijn we als jongerenvertegenwoordigers vaak bezig met projecten die jaren duren. Daar hoop ik een positieve bijdrage aan te kunnen geven, zoals bijvoorbeeld meer duurzaam onderwijs in Nederland, meer jongerenparticipatie bij de VN besluitvorming en meer aandacht voor klimaateducatie en bewustwording wereldwijd."

Je functie is best zwaar. Wat zijn de minder leuke kanten aan het zijn van jongerenvertegenwoordiger?
"Er is eigenlijk echt niets wat ik minder leuk vind. Wat het wel zwaar maakt, is dat je met heel veel verschillende dingen tegelijk bezig bent. Dit maakt het soms lastig om te focussen."

Heb je een persoon waar je tegenop kijkt en waar je dingen van leert?
"Ik heb een collega, Max van Deursen, die het al een jaar langer doet. Je vervult de functie twee jaar waarin er elk jaar een nieuwe gekozen wordt. Van hem leer ik enorm veel en daar kijk ik zeker ook tegenop."

Je functie is voor twee jaar. Wat ben je van plan daarna te gaan doen?
"Eigenlijk is deze functie perfect om daar achter te komen, maar op dit moment weet ik het nog niet. Ik kom de komende anderhalf jaar nog in aanraking met NGO’s, start-ups, grote bedrijven, de overheid, de Verenigde Naties dat ik daarna wel denk een duidelijk beeld te hebben van wat ik wil gaan doen. Het zal in ieder geval iets zijn waarmee ik de wereld probeer een stukje beter te maken!"

Nieuwsgierig geworden naar meer VN vertegenwoordigers? Check dit FF sprak ook met VN Vrouwenvertegenwoordiger Jamila Aanzi.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Social detoxen doe je zo

Ik zei tien dagen vaarwel tegen Facebook en Instagram