Vijf tegenargumenten voor jouw discussie met klimaatontkenners

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-03-25 11:00:34 25 maart 2017   |   Geschreven door:

Vijf tegenargumenten voor jouw discussie met klimaatontkenners

Met deze punten win je de klimaatdiscussie wel

Klimaatverandering. Een boel mensen maken zich er zorgen over. Dat GroenLinks en de Partij voor de Dieren flinke winsten hebben geboekt, onderstreept maar weer hoezeer het klimaat leeft in de maatschappij. Maar er zijn ook mensen die blijven volhouden, Trump bijvoorbeeld, dat klimaatverandering niets anders is dan Fake News. Ook op de platforms Breitbart en Infowars zijn genoeg artikeltjes te vinden die klimaatverandering ontkennen. Check dit FF maakte daarom een lijstje waarmee je alle argumenten van de klimaatontkenners lekker eloquent kunt pareren.

1. ‘De aarde warmt maar een paar graden op. Daarvan vergaat de wereld echt niet.’
Dat klopt. Wie zegt dat de aarde vergaat van een beetje opwarming, zit gewoon poep te praten. Wat er wel gebeurt, is dat de zeespiegel stijgt. Hoeveel is moeilijk te zeggen. We weten namelijk niet hoeveel methaan (een broeikasgas) er precies onder de ijskappen ligt. Bovendien weten we weinig over de grootte van het effect van thermale expansie van de oceanen: je weet wel, als iets warmer wordt zet het uit. Maar in ieder geval wordt de stijging geschat op 1 tot 2 meter per graden celsius opwarming. Als je bedenkt dat bijna alle economische centra zich langs de kust bevinden, snap je dat een zeespiegelstijging problematisch zal zijn. Zeker voor laaggelegen gebieden zoals Nederland, Bangladesh en de Mississippi- en Nijldelta’s.

2. ‘Toen de dinosauriërs de aarde bewoonden was het veel heter en was er veel meer co2’
Dat klopt. Maar dit was niet de heetste periode waarin er leven bestond. In het carboon, zo’n 335 miljoen jaar geleden, was de gemiddelde aardse temperatuur zo’n zeven graden hoger dan nu. In de carboonse lucht hing drie keer zoveel co2. Dit had tot gevolg dat bomen tot ongekende hoogte groeiden en immens veel zuurstof uitstootten: de lucht bevatte toen twee keer zoveel zuurstof dan nu. Door de hoge temperaturen konden koudbloedige reptielen floreren (zoogdieren zijn overigens warmbloedig). En door het immense zuurstofgehalte vlogen er libellen rond met een spanwijdte van bijna één meter. Dus als jij denkt dat je, als warmbloedig dier, je temperatuur kunt blijven regelen op een hete planeet en joekels van libellen niet erg vindt, stap dan nog maar even in je autootje.

3. ‘Klimaatverandering is een voortdurend proces, kijk maar naar de ijstijden.’
Zeker. Het klimaat verandert continu. Maar wetenschappers hebben nog niet eerder zulke abrupte stijgingen in wereldwijde temperatuur gezien. Misschien is dat wel omdat ze niet goed hebben gezocht, dat zou kunnen. Maar is het niet in ons eigen belang dat we de temperatuur zo stabiel mogelijk proberen te houden? En als dat toevallig lukt door electrische auto’s te rijden en duurzame energie te gebruiken, dan is daar toch niets op tegen? De economie kan wel tegen een stootje, net als onze aarde.

‘4. Het was op “WILLEKEURIG PUNT” nog nooit zo koud.’
Goede constatering. In de wetenschap komen vaker zaken voor die elkaar lijken op te heffen, of elkaar uitsluiten. Dat heet een paradox. Dat betekent meestal dat je iets over het hoofd ziet. In dit geval is dat themodynamica, of atmosferische thermodynamica, maar daar gaan we je niet mee vervelen. Convectie- en stromingsmodellen van lucht en water zijn intens gecompliceerd. Maar kort door de bocht betekent een hogere temperatuur meer warmtewisseling, dus hetere en koudere gebieden tegelijkertijd.

5. ‘Ja maar, ik heb DIT grafiekje gezien. En daar staat dat er niets is veranderd.’
Een lijntje in een grafiekje kan iedereen een beetje tweaken. Zoals Hans Teeuwen zou zeggen. ‘Jouw grafiekje is heel gek, want HIER staat...’

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Met deze planten slaap je als een roos

Inslaan die Aloë Vera, Jasmijn en Klimop!