Leesduur 4 min   |   0 reacties

  15 april 2017   |   Geschreven door: Yvo Nafzger

Vanaf oktober kun je eindelijk hanenvlees eten

Nu worden die arme kuikentjes vergast of versnipperd

Goed nieuws voor mensen die bewust met eten omgaan: vanaf oktober gaat supermarktketen Lidl naast kippen, ook haantjes verkopen. Je weet wel, die vogels die je wakker kraaien elke ochtend. No big deal, zou je misschien denken. Maar think again. Op dit moment worden namelijk alle mannelijke kuikentjes direct in de versnipperaar gegooid, want haantjes zijn volgens de boer ‘niet economisch rendabel genoeg’.

Waarom zou je gezonde kuikentjes weggooien?
Dat zullen we je even haarfijn uit de doeken doen. Legkippen leggen natuurlijk eieren. Het overgrote deel van die eieren zijn onbevrucht en bedoeld voor onze consumptie. Een kip heeft niet het eeuwige leven, dus moeten er ook bevruchte eieren gelegd worden. Als zo’n ei uitkomt is het kippetje een mannetje of een vrouwtje. Mannetjes kunnen geen eieren leggen en zijn dus nutteloos voor de boer. Omdat het lang duurt voordat een haantje volgroeid is voor de slacht (twee keer zo lang als een kip), rest de pluimveehouder nog maar één optie: vergassen of versnipperen die hap, want anders kost het te veel geld.

Maar dat gebeurt alleen bij kuikentjes toch?
Helaas. Om de melkproductie van koeien op pijl te houden, moet een gemiddelde koe elk jaar minstens één kalf ter wereld brengen. Een melkveehouder heeft makkelijk zo’n 200 koeien in de wei staan, dus tel maar uit hoeveel schattige mini-koetjes dat zijn. In Nederland is er bijna geen vraag naar kalfsvlees, dus worden de kalfjes op transport naar Zuid-Europa gezet. Dat wil zeggen: voornamelijk de vrouwtjes, want de stiertjes schijnen anders te smaken. Wat gebeurt er met die stieren? Die worden vergast of doodgespoten, om vervolgens in een oven terecht te komen. De as wordt gebruikt om in mest te verwerken.

‘En de voedselverspilling dan?’
Dat vragen wij ons op de redactie ook af. Volgens sommige wetenschappers eten we zoveel vlees, dat we over 40 jaar een tweede aarde nodig hebben. Waarom we dan in godsnaam de helft van ons vlees weggooien blijft een raadsel. Als we het aan de brancheorganisatie vragen is het veelgehoorde antwoord: “Omdat de consument geen behoefte heeft aan mannelijk vlees, dat is met name te wijten aan de andere smaak.” Dat zou natuurlijk een legitiem argument kunnen zijn, maar waarschijnlijk heeft bijna niemand van onze generatie ooit een stier of een haan gegeten. We weten dus helemaal niet hoe het smaakt, laat staan dat we met zekerheid kunnen zeggen dat we het niet lekker vinden.

‘Wat kan ik doen?’
Ga vooral lekker vanaf oktober naar de Lidl en probeer eens een lekker haantje uit. Tot die tijd stellen we voor dat je lekker naar de Albert Heijn of Jumbo gaat. Vraag daar elke dag aan de winkelmanager: ‘Heeft u ook stierenvlees?’ De eerste keren zal hij ‘nee’ moeten verkopen. Maar als zoveel mogelijk mensen dat elke dag vragen, gaan de ketens vanzelf mannelijk dierenvlees in huis halen. Zo zorgen we met z’n allen voor minder voedselverspilling.

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Voor als je eens wat anders wilt dan een gekookt of gebakken (paas)ei

Zoals wafels uit de grill om je Paaskater te bestrijden