Feitjes op vrijdag: waarom een beetje vet op je vrouwenbuik heel gezond is

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-05-19 09:55:02 19 mei 2017   |   Geschreven door:

Feitjes op vrijdag: waarom een beetje vet op je vrouwenbuik heel gezond is

Vandaag op Fact Friday: hoe je jouw vriend op een wetenschappelijke manier kunt uitleggen dat hij niet zo moet zeiken.

Ben je al jaren aan het fitnessen en wil dat laatste beetje er maar niet af? Heb je al 100 miljard crunches gedaan deze maand, maar nog steeds geen sixpack? Wees dan niet getreurd, dat is harstikke normaal. Gezond zelfs! Wij checkten waarom.

Vet
We weten allemaal wat vet is: dat spul waar je hartstikke dik van wordt. Maar vet houdt je ook warm in die koude winternachten en zorgt ervoor dat je flink wat energie kunt opslaan. Dankzij vet kun je wekenlang zonder eten, zodat – mocht de oorlog uitbreken – je wel even door kunt zonder meteen dood te gaan van de honger.

Vet verbranden
Als je vet wil verbranden moet je bewegen. Je lichaam gebruikt de energie in de vetcellen, dat is logisch. Maar een vetcel heeft één hele nare eigenschap die afvallen en vet verbranden moeilijk maakt. Zodra je veel vettig eten begint te consumeren, maakt je lichaam extra vetcellen aan om energie op te slaan. Maar eenmaal aangemaakt zijn ze moeilijk af te breken. Daarom kun je wel bewegen om het vet in die cellen te laten afnemen, de hoeveelheid wordt er maar mondjesmaat minder op. Vetcellen op de buik zijn bij vrouwen het hardnekkigst. Maar waarom?

Bodybuilders
Je kent ze wel. Die creepy vrouwen die geen borsten hebben, maar borstspieren en geen dijen maar notenkrakers. De omtrek van hun nek is zo groot als een televisiemast en ze hebben een angstaanjagende sixpack. Jaloers? Dat hoeft niet, want je buikvet helemaal wegtrainen is ontzettend ongezond. Er is namelijk een hele natuurlijke reden waarom dat buikvet daar zit: baby’s. Mocht je plotsklaps zwanger raken, dan is het belangrijk dat de foetus lekker warm blijft. Een laagje vet rondom te baarmoeder is dan absoluut geen overbodige luxe. Sterker nog, je ongeboren vruchtje heeft jouw vet echt keihard nodig!

Dat is niet alles
Niet alleen voor je baby, ook voor jezelf heb je dat buikvet hard nodig. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je buikvetcellen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de oestrogeenproductie en het regelen van je menstruatiecyclus. Een sixpack kan de hormoonhuishouding dus flink verstoren. Daarnaast is een laagje buikvet belangrijk voor het reguleren van je imuunsysteem en het uitschakelen van nare infecties. Wees dus niet alleen zuinig op je vetjes, maar wees bovenal trots: het maakt van jou een échte vrouw!

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Wij weten naar welk muziekfestival jij gaat deze zomer

Lekker stampen, of toch chillen in de hangmat? Wij helpen je op weg!