Eten we in de toekomst allemaal insecten?

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-10-11 09:00:43 11 oktober 2017   |   Geschreven door:

Eten we in de toekomst allemaal insecten?

Yes, we eten weer larven vanavond!

Je kent het wel: je bent de gelukkige eigenaar van een tuin of balkon. Omdat je van duurzaamheid houdt heb je natuurlijk wat fruit- en groenteplantjes staan. Als het begint te zomeren zijn de frambozen en bramen eindelijk rijp, dus je snoept wat af. Plots zie je, als je de dertigste braam plukt, dat er iets beweegt in het vruchtje. Je kijkt nog eens goed en je komt tot de afgrijselijke conclusie dat er een wormpje in het vruchtje woont. Je kijkt beter en je ziet het kopje, de pootjes en het vieze dikkige lijfje. Je bent het slachtoffer van een typisch gevalletje frambozenkever. Een guitig insectje dat zijn eitjes in de bloemen van de framboos of braam legt, zodat de larve (het wormpje dat je zag) ook wat te eten heeft. Wat nu? Gewoon dooreten!
"Maar er zit een beest in mijn braam!"
Ja dat weten we, geen paniek! Waarschijnlijk heb je niet eens gemerkt dat er in die vorige dertig frambozen eveneens larven zaten en dat is helemaal niet erg. Je hebt zojuist namelijk wat extra voedingsstoffen binnengekregen zoals calcium, ijzer, proteïnen en vitamine B12. Tel daar al die vitaminen en mineralen uit de vruchtjes bij op en je begrijpt dat je zojuist een gezond en vetarm tussendoortje hebt gesnackt.

Spice ‘em up
We eten steeds bewuster. Al moeten we toegeven dat ook wij soms door de bomen het bos niet meer zien. Want we kunnen wel stoppen met het eten van milieubelastend vlees zoals varken en rund, maar hoe komen we dan aan onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink, ijzer, proteïnen en vitamine B12? Insecten zijn wat dat betreft het smakelijke alternatief. Een gefrituurde sprinkhaan springt namelijk niet meer, maar smaakt naar een krokant gezouten cashewnoot. De larve van de buffalokever smaakt heerlijk lekker naar bacon (tip: strooi ze over je gebakken eitje!). En voor de liefhebbers van curry zijn er de Green Curry krekels, speciaal voor ons ontdaan van pootjes en vliezige vleugeltjes.

We doen het allemaal voor moeder aarde
Er zijn steeds meer mensen op de wereld en die moeten allemaal te eten krijgen. Er is niet genoeg landbouwgrond om iedereen van vlees te voorzien en daarom moeten we op zoek naar alternatieve voedingsmiddelen. Het is niet raar dat insecten als winnaar uit de bus komen. Ze zorgen namelijk voor de laagste CO2 uitstoot in vergelijking met ander vlees. Als klap op de vuurpijl hebben insecten ook nog eens de beste voer-voedselconversie. Eén kilo eetbaar insect heeft maar 1,7 kilo voer nodig.

"Toch zal ik nooit een insecteneter worden"
Pech, want dat ben je al. Je eet namelijk onbewust veel meer insecten dan je denkt. Insecten komen van nature veel voor op groente, fruit en granen. Er is daarom niet voor niets een wettelijk toegestane hoeveelheid insecten per product. Zo mogen er 68 fruitvliegen in één kilo rozijnen zitten. Of één larve per 100 gram maïs. En hou je van tomatenpuree of ketchup? Dan heb je vast geen last van die 30 vliegeneieren of twee maden (gemalen natuurlijk) die er gemiddeld per 100 gram puree of ketchup inzitten. Oja, het glazuur van roze koeken en M&M’s is trouwens gewoon gemalen lieveheersbeestje. Eet je frambozen uit de tuin dus lekker op, nodig al je vrienden uit en serveer ze een gezond tussendoortje. Nog een kleine tip: vertel zo laat mogelijk dat er larven in je frambozen zitten.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Weer een verhaal over een twijfelende bijna ex-student

Heb jij je al verdiept in de wereld der uitkeringen?