Er is Facebook na de dood

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-04-08 06:54:28 8 april 2017   |   Geschreven door:

Er is Facebook na de dood

Blijft jouw social ziel op aarde ronddolen?

We hebben als mens zijnde nogal wat social media-accounts. Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Ja, de lijst is lang. Helemaal geen probleem natuurlijk. Maar wat nou als je al twitterend en instagrammend oversteekt en per ongeluk de aanstormende tram over het hoofd ziet. Een klap, een gil, geknars van remmen. Seconden stil, het is beklemmend. Maar helaas: je blijkt al morsdood voor de ambulance is gearriveerd. En op social media? Daar leef je gewoon door!

Do you really want to live forever?
Maar willen we wel voor eeuwig op facebook doorleven? Misschien wel als je elk jaar, ondanks je overlijden, gefeliciteerd wil worden door Henk Krol. Maar de meeste doden onder ons willen niets liever dan gewoon dood zijn. Lekker voor altijd verlost blijven van tweets, hashtags en statusupdates. Maar hoe regel je dat? Hoe zorg je dat al je accounts verwijderd worden? En wat als je niet vergeten wil worden, kan dat ook?

‘Ik hoef toch nog niet over de dood na te denken?’
Jawel, dat moet je wel! We snappen dat je nog niet terminaal bent en in blakende gezondheid verkeert, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs op de redactie zijn we collectief verzekerd voor onze uitvaart. Als jij niet wilt – mocht het noodlot je treffen – dat je voor eeuwig op facebook blijft ronddwalen, kun je een aantal dingetjes doen. Allereerst kun je van al je accounts alle wachtwoorden en gebruikersnamen noteren in een boekje. We weten dat je dit niet gaat doen, dus we gaan hier verder niet op in.

‘Wat moet ik dan?’
Als je niet wilt dat je nog tot het einde der tijden digitaal rondspookt, dan kun je het beste één van je naasten inlichten. Dat kan je moeder, je vader, je vriendin of je vriendje zijn. Als diegene maar weet op welke social mediakanalen je actief bent (of ‘was’ in dit geval), want hij of zij moet al die platforms persoonlijk gaan vertellen dat je een heldhaftige dood bent gestorven. Twitter, LinkedIn en Facebook hebben daar allemaal aparte procedures voor, al lijken ze wel op elkaar.

Of je doet iets anders
Op Instagram en Facebook heb je namelijk de mogelijkheid om je profiel te veranderen in een ‘profiel met herdenkingsstatus’. Op zo’n profiel behoudt je jouw vrienden en je voorpagina. Er komt niets meer op en gaat niets meer af, maar je vrienden kunnen nog wel berichtjes achterlaten. Dat ze je zo ontzettend missen bijvoorbeeld. Je kunt op Instagram en op Facebook nu al aangeven wie jouw herdenkingsstatus na je overlijden mag gaan beheren. Wij bij Check dit FF adviseren dat je dit nu al lekker gaat doen, want een slimme meid is op haar digitale hiernamaals voorbereid.

Online overbevolking
Maar wat gaat er in godsnaam gebeuren, als zo’n beetje de helft van de facebookgebruikers in de komende decennia een herdenkingsstatus gaat aanvragen? Worden die ooit nog verwijderd? En door wie dan? En als ze niet worden verwijderd, ontstaat er dan een soort overbevolking in de facebookhemel? Kunnen we dan datacentra van facebook platbombarderen? Zodat er geen échte doden vallen, maar zogehete ‘clouddoden’. Dit is pas het begin van een filosofisch debat dat heel, heel interessant kan worden. Wij volgen de ontwikkelingen op gespannen voet.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Vier dingen die je moet weten voor je de zon in duikt

Om een leerachtige huid, kanker en rimpels te voorkomen