Feitjes op vrijdag: deze kikker kan zichzelf maandenlang laten bevriezen

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-05-12 08:34:57 12 mei 2017   |   Geschreven door:

Feitjes op vrijdag: deze kikker kan zichzelf maandenlang laten bevriezen

Het is weer Fact Friday: jouw wekelijkse kans om iedereen te verbazen met hoogstaande kennis

Er zijn mensen die zich voor de komende honderd jaar laten invriezen, zodat ze ooit weer ontdooid kunnen worden. Kleine kans dat dit gaat lukken, want het bevriezingsproces brengt de cellen in je lichaam enorm veel schade toe. Tóch is er één kikkersoort die zich elke winter zeven maanden lang laat bevriezen, om in de lente weer te ontdooien. Hoe doet deze koele kikker dat?                

Wat er gebeurt als je bevriest
Het lichaam van een mens – en dat van een kikker ook trouwens – bestaat voor 60% uit water. Bevriezend vocht zet uit, doordat er microscopisch kleine ijskristallen ontstaan. Deze kristalletjes zien er uit als piepkleine gekartelde zwaarden en hakken tijdens het bevriezingsproces al je cellen aan gort. Als je een mens of dier bevriest en later weer ontdooit, is het lichaam van binnen dus een soort papje geworden. Eet smakelijk!

De boskikker
De boskikker leeft in de noordelijke helft van Noord Amerika. Een gebied waar het in de winter lange tijd flink kan vriezen. En speciaal om die winters te kunnen overleven, heeft de boskikker een ongelofelijk trucje tot zijn beschikking: hij kan zich maandenlang helemaal laten bevriezen. Zijn ademenhaling, spijsvertering en hart stoppen ermee, om in de lente pas weer opgestart te worden.

Antivries
Hoe deze neef van Kermit dat nou precies doet, zullen we je even haarfijn uitleggen. Zodra de winterkou invalt en het ’s nachts al mondjesmaat begint te vriezen, slaat de boskikker zijn eigen urine op in het bloed. Tegelijkertijd begint de lever enorme hoeveelheden suiker (glucose) aan te maken. Deze mix van suiker en kikkerpies werkt als een krachtig antivriesmiddel. Als het overdag ook begint te vriezen, zoekt de kikker een goed plekje op en laat hij de kou zijn werk doen. Zijn hartslag en ademhaling vertragen, tot deze uiteindelijk stoppen. Zo’n beetje 60% van de kikker bevriest, behalve zijn bloed en het vocht in de cellen. Er ontstaan geen gevaarlijke ijskristallen op plekken waar dit niet moet.

Schijndood
In de winter is de kikker dus eigenlijk gewoon morsdood. Om uit die levenloze toestand te ontwaken heeft de boskikker wederom een awesome foefje bedacht. In het lichaam wordt een speciaal soort calcium opgeslagen dat, na het ontdooien van de kikker, de hartspier stimuleert om te gaan samentrekken. Zodra dat gebeurt komt de kikker weer tot leven en wordt de ademhaling en spijsvertering weer opgestart. Het enige dat het beestje dan nog moet doen, is even twee dagen wachten tot hij weer op temperatuur is. Het eerste wat de kikker doet na zijn ontwaken? Een vrouwtje zoeken om mee te paren, de ouwe geilneef.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Twitter over de twee halve finales van het Eurovisiesongfestival

Zet de tafel vol met hapjes en leg de oordoppen maar klaar!