Dacht jij dat een treinkaartje je een zitplek biedt? Fout!

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2018-06-13 11:13:06 13 june 2018   |   Geschreven door:

Dacht jij dat een treinkaartje je een zitplek biedt? Fout!

Waarom de rechter bepaalde dat de NS geen zitplek-garantie hoeft te bieden

Stel je even voor: je wilt de nieuwe (film) zien en besluit een kaartje te kopen. Helemaal enthousiast ga je naar de bioscoop, je koopt een grote bak zoute popcorn, haalt in een wilde bui ook nog een flesje cola, loopt de zaal in en ziet dat elke stoel bezet is. Je hebt een kaartje maar geen stoel, dat is gek toch? In de trein gebeurt het elke dag en dat is ook best gek.

Met een beetje geluk hoef je alleen op dinsdagmiddag met de trein van Zutphen naar Ruurlo, maar met een beetje pech pak je elke dag tijdens de spits de intercity van Amsterdam naar Utrecht. Dan gebeurt het ongetwijfeld vrij vaak dat je moet staan. Toch heeft de rechter bepaald dat een kaartje voor de trein je geen zitplaats garandeert. De ConsumentenClaim klaagde de NS namelijk aan en beschuldigde het vervoersbedrijf ervan dat ze winst belangrijker vonden dan het fatsoenlijk vervoeren van haar reizigers. De rechtbank heeft ze echter geen gelijk gegeven. Volgens de rechter geeft een treinkaartje recht op vervoer en is de wijze waarop niet bepaalt in de wet.

Niet wat je verwacht
Dat klinkt vrij redelijk, maar laten we het even vergelijken. Stel, je koopt een kaartje voor een VIP area op een festival maar staat vervolgens helemaal achteraan. Dan krijg je ook niet bepaald wat je verwacht toch? Of op het moment dat je een vliegticket naar Londen koopt (wat ongeveer even lang duurt als de treinreis van Rotterdam naar Amsterdam) je de hele vlucht moet staan. Het is niet wat je verwacht en dat maakt het lastig.

Gedeeltelijke winst
Toch ziet de ConsumentenClaim de uitspraak als een gedeeltelijke winst, omdat de NS mede door druk van de procedure veel verbeteringen heeft doorgevoerd. Maar goed… Dat is wat iemand die net een rechtszaak heeft verloren zou zeggen. Verbeteringen bij de NS zijn ons al vaker beloofd, dus dat is een kwestie van: eerst zien, dan geloven.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

De Tragedie die Trump op Twitter heet

Sommige mensen kunnen beter van social media afblijven