Check dit FF checkt: de Sleepwet

  Leesduur 4 min   |   1 reactie

  2018-03-07 11:35:14 7 march 2018   |   Geschreven door:

Check dit FF checkt: de Sleepwet

Waar gaat al die ophef nou eigenlijk over?

De zwaar omstreden Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de volksmond sleepwet genoemd, wordt vanaf 1 mei ingevoerd. Toch mogen we op 21 maart nog naar de stembus voor een referendum. Heeft dat dan nog wel zin? En wat houdt deze wet precies in? Hieronder 7 feiten of fabels over de sleepwet. Zo weet jij precies wat je kan verwachten.

De overheid kan straks al mijn appjes lezen: fabel
Nee, er is echt niet iemand die de ruzie met je best friend mee gaat lezen. Of jouw dronken appjes naar je ex. Veel chatdiensten maken gebruik van een zogenaamde encryptie, een extra beveiligingslaag die de inhoud van je berichtjes beschermt. De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) kunnen echter wel nog de data over je appjes aftappen: tijdstippen en hoeveelheid berichtjes bijvoorbeeld. Toch zijn je berichtjes via WhatsApp beveiligd en hier verandert niks aan.

Het referendum heeft toch geen zin meer: feit én fabel
Ja én nee. De wet is er al doorheen, dus de Wiv wordt hoe dan ook ingevoerd. Wat dat betreft heeft het referendum geen zin meer. Aan de andere kant: wat is er mis met de burger die zijn stem laat horen? We hebben de kans om hier iets over te zeggen. Zelfs al is het om een signaal af te geven naar de politici van nu en de toekomst. Als je het zo bekijkt, heeft het referendum wél nog zin. The voice of the people is iets wat niet onderschat mag worden.

De overheid kan straks mijn gegevens mega lang bewaren: feit
Definieer ‘mega lang’, maar laten we even een vergelijking leggen met andere landen. In Engeland worden deze gegevens zes maanden bewaard, in Duitsland 90 dagen en in Nederland? Drie jaar. DRIE JAAR. Dat is een bijzonder lange tijd. Dit gaat over gegevens van jou en mij, zelfs al zijn we onschuldig. Hier is veel discussie over te voeren, maar drie jaar is een lange tijd. Just saying.

We weten helemaal niet wat ze met die gegevens gaan doen: feit
Klopt. De AIVD en MIVD zijn voor ‘de gewone burger’ vrij vage instanties. Vanwege veel veiligheidsredenen, mogen en kunnen deze diensten niet veel informatie naar buiten brengen. Zo is het ook lastig te bepalen wat ze precies met deze gegevens gaan doen. Een voordeel: niet iedereen kan die gegevens zien, dus zijn we beschermd tegen terroristen. Het nadeel? Niet iedereen kan die gegevens zien, dus weten we niet wat er bewaard en verzameld is.

Zo kan de AIVD doen wat ze willen: fabel
Zelfs een organisatie als de AIVD wordt gecontroleerd. Voor het verzamelen van informatie, hebben ze toestemming nodig van de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden. De woordvoerder zelf heeft ook deze geruststellende woorden gesproken: ‘’Er is extra controle en toezicht ingebouwd. Voordat er iets verzameld of bekeken mag worden, heeft de minister twee keer een handtekening moeten zetten en heeft ook een onafhankelijke commissie het onderzoek moeten goedkeuren.’’ Het is dus niet zo dat de AIVD en MIVD ongecontroleerd gegevens kunnen verzamelen en informatie door kunnen spelen.

Volgende generaties politici kunnen hiermee doen wat ze willen: feit
Dit is een belangrijk argument van de tegenpartijen. De samenstelling van de Tweede Kamer kan misschien veranderen, maar de wet blijft. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige politici er geen misbruik van maken? Zo is deze kwestie net iets lastiger. We weten nu nog niet wie er over een paar jaar in onze Tweede Kamer zitten. Dat maakt het spannend., al zal het waarschijnlijk niet met zo’n vaart lopen.

Er komt straks een DNA-databank waar iedereen in terecht kan komen: feit, ‘’onder strikte voorwaarden’’
Dit klopt, de AIVD krijgt per 1 mei de bevoegdheid om een DNA-database op te zetten waar eigenlijk iedereen in terecht kan komen. Toch zijn er strikte voorwaarden voor deze database, net zoals is besproken bij uitspraak 5. Er is toestemming nodig. De AIVD mag deze DNA-profielen vergelijken met andere DNA-profielen, opnemen in een DNA-profiel registratie (met een maximale bewaartermijn van 30 jaar) en delen met andere partijen. Dit is vrij veel, dus het is goed dat er strenge regels zijn voor het verzamelen van deze informatie.

Wat vind jij van de sleepwet?

  • Prima, van mij mogen ze alles weten.
  • Bah, nee.
  • Ik weet het nog niet, ik ga het artikel nog eens lezen.

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Het complete Hollywoodcliché dossier #1: De Oscars zijn fantastisch

Met mijn neus in de boter