Check dit FF checkt de politiek - GroenLinks

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-02-27 21:51:51 27 februari 2017   |   Geschreven door:

Check dit FF checkt de politiek - GroenLinks

Wat wil GroenLinks nou echt? Wij leggen het kort en bondig voor je uit

Het downloaden van een partijprogramma is zo gepiept. Maar als je het PDF-je eenmaal hebt geopend, word je opgewacht door een jungle van hoofdstukjes en paragraafjes. De letters dansen voor je ogen en als je het uit hebt (knap als je dat lukt) weet je misschien wel wát ze willen, maar hóe ze dat gaan doen is nog steeds een raadsel. Check dit FF zoekt het voor je uit. In deze aflevering: GroenLinks.

Messias
Ach, wat gaat ‘ie toch als een speer, die Jesse Klaver. In het hele land bezoekt hij door GroenLinks georganiseerde meetups en weet hij hele volksstammen aan zich te binden. Het is ook niet zo gek. De beste kerel heeft zo’n charmante verschijning en alles wat hij zegt klinkt als muziek in de oren. Door zijn witte overhemd en bruine krullen wordt hij al gekscherend ‘De Messias’ genoemd. Alsof hij ons, net als Jezus, komt verlossen van het kwaad.

Hoe zit het nou precies?
Omdat Jesse en zijn partij populairder dan ooit zijn, is een stoomcursus GroenLinks misschien wel even handig. De partij begon in 1989 als samenwerking tussen oa. de CPN (Communistische Partij Nederland), de PPR (Politieke Partije Radikalen) en de PSP (Pacifistische Socialistische Partij). Deze laatste partij ken je misschien wel van de mooiste verkiezingsposter ooit. Eind jaren ’80 was GroenLinks dus een allegaartje van communisten, provo’s en hippies, die wisten dat ze los van elkaar geen kans meer maakten op een zetel. Het heeft lang geduurd voordat de partij zich had ontdaan van zijn radicaal-linkse stigma. Pas in 1998 kregen ze een beetje wind in de zeilen, een briesje dat de partij nu weer helemaal heeft teruggevonden.

Maar wat willen ze nou?
Het partijprogramma leest als een sprookje. GroenLinks wil dat Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal is. Daarnaast wil de partij wat aan de inkomensongelijkheid doen. Ook willen Klaver en co discriminatie een halt toe roepen en de maatschappelijke diversiteit vergroten. Wat buiten de standpunten ontzettend gaaf is aan het verkiezingsprogramma, is dat er nergens staat dat ze iets ‘willen’. Nee, er staat dat ze iets ‘gaan doen’. Dit fenomeen alleen al is frisser dan een ijksoud colaatje tijdens een hittegolf: nergens anders hebben we tot nog toe ‘gaan’ gelezen.

Maar hoe gaan ze dat betalen?
Waar de SP maar niet met een leuke doorrekening is gekomen, belooft GroenLinks wèl concreet te worden over hoe ze dit gaan betalen. Vanaf 16 februari wordt het hele partijprogramma berekend door het CBP. Zelf heeft GroenLinks al uitgerekend dat ze, met hun ideeën over de omvorming van het belastingstelsel, 27 miljard euro extra kunnen innen. Daarvan kan waarschijnlijk echt wel wat gerealiseerd worden.

Wat is dan het addertje?
Dat GroenLinks een meerderheid van 76 zetels of meer haalt, en daarmee allle plannen uit hun verkiezingsprogramma kan uitvoeren, is nihil. Jesse en zijn partij moeten dus een coalitie smeden en omgaan met harde oppositie uit rechtste hoek. En precies dit is GroenLinks in de afgelopen 30 jaar nog nooit gelukt. Nog nooit heeft de partij in de regering gezeten. Misschien dat zoiets deze keer wel lukt, maar welke compromissen worden genomen en ten koste van wat, dat valt nog te bezien. Dat is dus het addertje: Jesse Klaver heeft een prachtig verhaal en schone handen, maar we weten niet wat hij gaat doen als hij na 15 maart in de slangenkuil wordt gegooid. Wij bij Check dit FF hopen dat Klaver zo slim is als Luke Skywalker. Dat het een succes wordt in plaats van een deceptie.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Leer nu hoe je alles kunt doen waar je van droomt in je droom

Iedereen kan bewust leren dromen!