Topweek: De meest vermoeiende discussies van 2017

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-12-18 09:06:57 18 december 2017   |   Geschreven door:

Topweek: De meest vermoeiende discussies van 2017

Vandaag is de Kick-Off van de Topweek. Welke maatschappelijke discussies waren echt tenenkrommend vermoeiend?

De Top 2000, de album Top 1000 aller tijden en natuurlijk het NOS jaaroverzicht. Aan het einde van het jaar wordt alles nog eens goed op een rijtje gezet. Check dit FF kan niet achterblijven en daarom organiseren wij een topweek. Vandaag trappen we af met de meest vermoeiende en irritante discussies van het jaar!

Vijf: De formatiediscussie
Hoezee! We mochten dit jaar weer naar de stembus. En wederom kwam er een ongekend Nederlandse uitslag. Geen monsterwinsten voor Geert Wilders, Thierry Baudet of Jesse Klaver (a.k.a. Jessias of The Jazzmeister). Nee, Nederland stemde verbazend rationeel. Dat maakte de formatie er niet makkelijker op. Toppunt waren de vormatievlogs van de NOS, die vaker géén nieuws dan slecht nieuws brachten. Het meest irritante van de formatiediscussie was dan ook een groot gebrek aan gespreksstof, als je het erover wilde hebben.

Vier: De zaak Fatma Betül Sayan Kaya
Op 11 maart 2017 besloot de Turkse minister van Gezin en Sociaal Beleid om tóch campagne te komen voeren voor de grondswetwijziging in Turkije. Ze werd in Rotterdam tegengehouden door de politie toen ze het Turkse consulaat binnen wilde gaan. Vervolgens is ze snel het land uit geknikkerd. Een aantal Turkse Nederlands vonden dat vervelend en werden een klein beetje boos. De vaderlandslievende inwoners met een migratieachtergrond gingen massaal de pleinen op en lynchten bijna een televisiecorrespondent. Een heftig maatschappelijk debat ontstond. In dit debat mocht je open deuren niet intrappen. Mark Rutte deed het later in Zomergasten wel en dat brengt ons mooi bij het volgende onderwerp.

Drie: De Pleur-Op-Discussie
Aan Mark Rutte werd in Zomergasten gevraagd wat zijn eerste reactie is, bij het zien van rellende Erdoganaanhangers die roepen dat verslaggevers moeten oprotten en opkankeren. “Mijn primaire gevoel is woede, rot lekker zelf op als je het niet bevalt hier.” Het land was te klein. Een doorzichtige aftrap van de VVD-campagne. Een poging mensen tegen elkaar uit te spelen. De Rutmeister kreeg veel verwijten naar zich toegeslingerd. Racist, held, sluwe politicus of goede redenaar? Wij weten het niet meer en willen het ook niet weten, zo moe zijn we van deze discussie.

Twee: De Zwarte Pietendiscussie
Natuurlijk kan deze discussie niet aan de lijst ontbreken. Het is een jaarlijkse traditie bij het Sinterklaasfeest en begint doorgaans al in april. Het Sinterklaasseizoen duurt daardoor lekker lang en op de redactie fluiten we daarom vanaf mei al Sintliedjes. En wat was de discussie dit jaar weer heftig. Snelwegen werden afgezet en er werd weer flink gereld op sociale media. Amsterdam voerde Witte Pieten in, maar ook dit was op de één of andere manier tóch weer racistisch. Het was een groot feest van enorme verontwaardiging over en weer. Iedereen is er nu zo doodmoe van, dat de oorverdovende stilte overheerst.

Eén: De #METOO-discussie
Filmproducent Harvey Weinstein bleek, door de jaren heen, met zijn gore tengels aan vrouwen te hebben gezeten. Je moest doen wat er in zijn perverse brein opkwam, anders kreeg je de rol niet. Hoewel de discussie sympahtiek startte, vonden veel mannen en vrouwen plots dat ze elke negatieve ervaring mochten hashtaggen. Fluitende bouwvakkers of die jongen in de disco die je probeerde te zoenen: allemaal gedrag dat verboden moet worden. In geen enkele discussie was zo weinig ruimte voor tegengeluid, voor nuance, voor oprechtheid en voor rede. Het heeft zelfs onze redactie diep verdeeld. Maar gelukkig is er niets dat een goeie, vriendschappelijke klap op de kont niet kan oplossen.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Merg & Been: Mannen, ik beloof dat ik dit nooit meer zal doen (misschien)

Het schijnt niet sexy te zijn om na een korte, enthousiaste uitvoering van ‘The Running Man’ op je bek te gaan