Het handige uit-huis lijstje

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2018-02-06 08:54:32 6 february 2018   |   Geschreven door:

Het handige uit-huis lijstje

Omdat je het écht nodig hebt

Het is eindelijk zover, je hebt een kamer gevonden en gaat het nest verlaten. Vrijheid blijheid. Je mag voortaan zelf kiezen wat je wil eten en niemand bepaalt wanneer jij je bed moet verschonen. Maar juich niet te vroeg, er moet namelijk nog een hoop geregeld worden. Om het wat overzichtelijker voor je te maken, hebben wij het allemaal even op een rijtje gezet.

Huurcontract
Het is belangrijk om samen met je verhuurder een contract op te stellen. Heb je een huurcontract voor bepaalde tijd? Dan moet je na de afgesproken periode uit de kamer. Bij een huurcontract voor onbepaalde tijd maak je een duidelijke afspraak over wat de opzegtermijn is. Maar dit is ook in de wet vastgelegd. Let ook goed op hoe de energie- en waterkosten in rekening worden gebracht. Zit dit bij de huur inbegrepen of is de prijs in het huurcontract de kale huur? Dit is belangrijk om te checken, zo kom je niet aan het eind van het jaar voor een vervelende verrassing te staan.
Lees het contract altijd goed door voordat je tekent en laat je ouders het contract ook nog een keer doorlezen. Zo voorkom je dat je iets over het hoofd ziet en je straks de sjaak bent. Je kan eventueel ook langs gaan bij het Juridisch Loket. Zij geven je gratis advies.

Energie/tv/internet/etc
Veel studentenhuizen hebben een gezamenlijk energiecontract. In sommige gevallen regelen de bewoners dit zelf, maar vaak heeft de verhuurder het contract afgesloten. Is dit niet het geval? Dan moet je het helaas toch echt zelf regelen. Hetzelfde geldt voor de niet geheel onbelangrijke tv- en internetaansluiting. Vergelijk de verschillende aanbieders goed. Regel dit op tijd zodat je straks niet zonder zit als je je kamer in kan.

Verzeker de boe(de)l
Je hebt natuurlijk al flink wat leuke spullen ingeslagen die je een mooi plekje gaat geven in je kamer. Het is handig om erover na te denken of je jouw persoonlijke spullen wilt verzekeren met een inboedelverzekering. Deze verzekering dekt schade aan je spullen door bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade. En de eeuwige tip: vergelijk verschillende inboedelverzekeringen goed!

Huurtoeslag
Het huren van een huis kan een hoop geld kosten. Om je hierbij een beetje te redden, heeft de overheid huurtoeslag de wereld in geholpen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden voordat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Het aanvragen of berekenen van je toeslag doe je met je DigiD via de belastingdienst. Voor het huren van een kamer krijg je in principe geen huurtoeslag. Balen!

Adreswijzigingen
Indien je naar een andere gemeente verhuist, schrijf jezelf dan in bij die gemeente. Wil je voorkomen dat je ouders stiekem door al je post gaan neuzen? Geef dan overal je nieuwe adres door. Ook niet geheel onbelangrijk, als je nog stufi ontvangt, geef bij DUO door dat je situatie is veranderd.
Naast al deze super praktische tips nu de belangrijkste tip: maak een checklist. Zo vergeet je niks en kan je straks met een gerust hart je ouders gedag zwaaien.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

De women-only-sportschool moet sterven

Sophies geliefde vetjes en zijzelf vonden het hoog tijd worden om voor de honderdste keer een fitter lijf te creëren. Lees hier hoe dit ging.