Dit is waarom je verder moet kijken dan de Amsterdamse festivals

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2017-09-04 10:15:02 4 september 2017   |   Geschreven door:

Dit is waarom je verder moet kijken dan de Amsterdamse festivals

En waarom je dus Noorderzon Performing Arts Festival moet bezoeken

De zomer is dé periode voor festival liefhebbers. Met je zonnebril op genietend van de zon en de relaxte sfeer die zo kenmerkend is voor festivals. Van muziek tot food; voor ieder wat wils. Helaas kijken de meeste mensen voor festivals meestal niet verder dan Amsterdam of de rest van de Randstad en missen daardoor de meest interessante festivals, zoals Noorderzon Performing Arts Festival. Dit elf dagen durende festival bestaat al sinds 1991 en vindt elk jaar aan het einde van augustus plaats in het Noorderplantsoen in Groningen. Is Noorderzon de reis naar het uiterste noorden van Nederland waard? Ongeveer 135.000 bezoekers per jaar vinden van wel. Waarom Noorderzon? Daarom!

Internationale allure
Noorderzon biedt een platform voor zowel oude (internationale) bekenden zoals Mikhail Baryshnikov ( Carrie’s Russian lover uit Sex and the City) tot lokale nieuwkomers: verhalen vanuit de gehele wereld worden verteld in Groningen. Dit jaar was er onder andere een circus act uit Australië, moderne dansvoorstelling door een Braziliaans gezelschap, maar ook ballades door de Groninger cultheld Meindert Talma.

Controversie en uitdagen
Noorderzon speelt niet op veilig. De voorstellingen tijdens dit interdisciplinaire podiumkunstenfestival zijn er niet alleen om te vermaken, maar ook om uit te dagen en te inspireren. Onderwerpen zoals de migranten- en vluchtelingencrisis worden op een culturele manier benaderd en weergegeven. Ook trad dit jaar Allah-Las op, de band die hun optreden in Rotterdam moest afzeggen wegens een terreurdreiging. Twee jaren gelden was er een commotie —vernielingen en bedreigingen van Noorderzon medewerkers —met betrekking tot onder andere het beeld ‘Toys in the attic’ van Harma Heikens.

Genieten in het park
Naast de acts in de diverse tenten en gebouwen in en rondom het Noorderplantsoen, is het ook heerlijk om in de zomerzon te genieten van (gratis) optredens van artiesten in het park. Voor veel bezoekers is het de manier om even bij te praten met vrienden onder het genot van een hapje en een drankje. Hiervoor is Noorderzon en het Noorderplantsoen de ideale plek.

City trip!
Combineer het festival met een (paar) dag(en) Groningen. Ontdek Groningen. Maak een selfie met het Peerd van Ome Loeks bij het prachtige hoofdstation. Ga lekker winkelen ( er is meer dan alleen de Primark), bezoek een museum of verdwaal lekker in de Prinsentuin en een van de mooie Groninger hofjes. Natuurlijk kun je ook de d’Olle Grieze oftewel Martinitoren beklimmen…met zijn slechts 311 treden. Uiteraard heeft Groningen ook gezellige terrassen.

Noteer in jouw agenda: Noorderzon Performing Arts Festival van 16 t/m 26 augustus 2018.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Merg & Been: Soppen in de supermarkt

Groente, fruit en een heleboel geile fantasieën