Deze boeken graag nóóit meer op de leeslijst

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2018-03-02 06:00:02 2 march 2018   |   Geschreven door:

Deze boeken graag nóóit meer op de leeslijst

Wij geven je drie véél leukere alternatieven

Het is Wereld Boekendag! En hoewel lezen natuurlijk lekker ontspannend is/kan zijn, hadden wij vroeger een hékel aan die verplichte kost van de leeslijst in je laatste middelbare schooljaar. Wij vroegen drie CDFF-ers naar het boek waar zij vroeger spontaan een loodzware Kiplingtas van kregen. 

Tessa: Max Havelaar - Multatuli
Het is een heilig huisje, die Max Havelaar, maar zeg nou eerlijk: alleen al van dat lettertype vallen je oogleden in een sprintje naar beneden. En dan moet je je ook nog worstelen door een eindeloos verhaal over de misbruik van het cultuurstelsel door ambtenaren in Nederlands-Ind...zzzzzzzzzz. ZZZZZZzzzzzz. ZzzzzzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzZZZZZZzzzzzzzzzzZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz.

Beter idee: Matilda - Roald Dahl
Gaat ook over (psychische) misbruik, is inmiddels ook een klassieker en de titel begint óók met een M. Winnen.

Antoinette: De gelukkige huisvrouw - Heleen van Rooyen
Ten eerste: dit is een zeer misleidende titel. Spoiler alert: het gáát niet over een gelukkige huisvrouw! Nee, dit boek gaat over een huisvrouw die haar baby bij het afval legt, omdat ze het niet wilt. Ten tweede: als tiener wil je niet op het idee gebracht worden dat je ouders doodongelukkig waren toen ze je kregen. Nee!

Beter idee: als je echt een kijkje in de keuken wilt hebben van een gelukkige huisvrouw, dan moet je Vijftig tinten grijs lezen. Ja, de Nederlandse versie, want dat is hoe je een huisvrouw gelukkig maakt.

Sophie:  Van den vos Reynaerde -  Willem die Madocke maecte
Dit boek is rond het jaar 1260 verschenen en geschreven in moeizaam oud-Nederlands. Compleet onbegrijpelijk voor een 4 HAVO-scholier. Ik las net de samenvatting van het boek, en ik kreeg flarden terug van het verhaal. Het boek stond me destijds zó weinig aan, dat ik volgens mij niet eens de moeite heb genomen het helemaal te lezen en het mezelf makkelijk maakte door plagiaat te plegen (sorry leraar). Gelukkig ben ik hier nooit op betrapt.

Beter idee:  Harry Potter en de gevangene van Azkaban
Waarom? Omdat het Harry Potter is. Dat deze boeken nog niet op de verplichte leeslijst staan, is mij een mysterie. Kom op zeg, beter dan dit wordt het niet. De thema’s (bedrog/dieren/machtsverhoudingen/humor) komen ook in dit boek terug, dus bijna het zelfde.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Deze films moet je echt FF checken in maart

Met deze maand drie Nederlandse films