Leesduur 3 min   |   0 reacties

  20 april 2017   |   Geschreven door: Joanne van Gurp

Social detoxen doe je zo

Ik zei tien dagen vaarwel tegen Facebook en Instagram

Ik ga 10 dagen schitteren in afwezigheid op het best wel verslavende Facebook en Instagram. De socials die verantwoordelijk zijn voor de continue stroom van wat men waar en met wie doet. Op zich is het leuk om bij te blijven, maar het kost me tegelijk veel energie en zorgt soms voor onrust in mijn hoofd. Het lijkt me prettig weer eens een tijdje zonder deze netwerken door het leven te gaan. En als ik het volhoud, neemt mijn lieve zus mij mee uit eten. Om die dinner date vervolgens meteen weer op Insta te knallen. ;-)  

Dag 1 - Waste of time
Het verwijderen van de FB en insta App bleek voor mij niet de oplossing om te minderen, want dan is er altijd nog de mogelijkheid om de sites via de browser te bezoeken. En dat deed ik dus ook met regelmaat (zo’n vijf tot tien keer per dag). Nu schijnt dat ook nog eens meer data te kosten, en oi oi oi, wat is er wel niet veel tijd verloren gegaan aan het scrollen door memes, fitgirls en havermout. Tijd die ik ook aan mijn scriptie had kunnen besteden.

Dag 2 - Breaking habits
Verandering is goed en het doorbreken van (soms minder goede) gewoontes ook. Facebook is nu toch wel zo’n jaar of zeven in mijn leven, Insta wat minder lang, en eerlijk gezegd wil ik niet weten hoeveel dagen van mijn leven ik verkwist heb, dat zou echt confronterend zijn ben ik bang. Onder het mom van: ‘’ik ben net begonnen met een social detox’’ houd ik het nu nog prima vol. Ik mis het nog niet echt.

Dag 3 - Te veel tijd om handen
Ik vraag mij af wat ik nu met alle tijd aan moet die ik normaal op Facebook spendeer. Misschien toch maar eens aan dat ene boek beginnen? Of daadwerkelijk al die tijd die ik nu over heb in mijn scriptie steken. Als ik dat doe, heb ik dat rotding zo af.

Dag 4 - Afkickverschijnselen
Het leuke van een nieuwe uitdaging is dat het in het begin nog nieuw is (duh). Het nieuwe houdt het even spannend. Maar dan komen de afkickverschijnselen. Ik ben inmiddels op dag vier en ik begin onrustig te worden. Ik wil graag iemand taggen in een één of andere kansloze post. Can I go on my Facebookbreak, please?

Dag 5 - FOMO
Ik wil nu gewoon weten whats going on with everybody. Wil iemand mij op de hoogte stellen als de wereld vergaat? Mijn FOMO (fear of missing out) begint op te spelen. Het lijkt alsof ik al die jaren heb geloofd dat het rust biedt wanneer ik weet wat iedereen aan het doen is. Want nu word ik dus onrustig door de onwetendheid hiervan. Maar echt, ik ben net een rondje gaan lopen in mijn huis om mezelf tot bedaren te brengen.

Dag 6 - I’m a stalker
Zo’n social detox geeft me veel tijd om na te denken over mijn online gedrag en ineens besef ik me, confronterend, maar er zit een kern van waarheid in, dat ik een stalker ben. Al die keren dat ik niet actief postte, was ik dus gewoon alleen maar naar andere mensen aan het loeren. Scary!

Dag 7 - Maar hoe dan?
Stel je voor dat je helemaal geen Facebook hebt, kan dat wel in deze Westerse samenleving? Want sommige dingen gaan uitsluitend via Facebook. Zoals de sportschool waar ik les geef. Alle interne communicatie gaat via een Facebookpage. Ik MOET dus Facebooken, wil ik in bepaalde dingen mee kunnen draaien of geen events mislopen. (Hoezo ik maak excuusjes?)

Dag 8 - A life without
Het continu willen weten wat iedereen uitvreet wordt minder. Zonder al die Insta ijdeltuiterij en FB groepen begin ik meer rust te ervaren. Best wel chill.

Dag 9 - Nearly there!!!
Het einde is in zicht. Ja hoor, ik ga dit overleven. Maar wat als ik straks weer mag, hoe ga ik dan niet terugvallen in het oude patroon? In principe hoef ik niet per se zonder, maar ik wil wel blijvend minderen. Dit is een vraagstuk waar ik nog wat mee moet.

Dag 10 - DINNERTIME
Yes, I did it, tijd om uit eten te gaan! Ik realiseer me dat ik in de komende dagen langzaam weer op de socials ga, maar denk na over een manier van het blijvend minderen te integreren in mijn leven. Door de afwezigheid in de afgelopen dagen is mij een overload een overbodige info bespaart gebleven. En juist die overload aan info wil ik proberen in te perken.

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Kant-en-klaar is dan misschien niet gevaarlijk, wel minder lekker

Wie houdt er eigenlijk wél van magnetronpannenkoeken?