Geen Berlijn, maar Heidelberg

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-02-23 15:21:43 23 februari 2017   |   Geschreven door:

Geen Berlijn, maar Heidelberg

Check dit FF checkt alternatieve stedentrips

Plan een weekendje weg en je hebt het al gauw over een stedentrip naar Parijs, Londen, New York of Berlijn. Ja, iedereen is er al geweest en nee, jij kan niet achterblijven, maar neem van ons aan: er zijn meer begeerlijke plekjes te vinden buiten deze platgelopen hoofdsteden. En om dat te bewijzen komen wij met een serie niet voor de hand liggende stedentrips die je zeker ff moet checken.

Om te beginnen: Heidelberg. Een Duits stadje dat geklemd zit tussen de rivier Neckar en de uitlopers van het laaggebergte Odenwald. Op het eerste gezicht heeft het een sprookjesachtig uiterlijk vanwege het hooggelegen kasteel dat uitkijkt over de rode daken en kleine straatjes van de Altstadt. Bij nadere inspectie blijkt het een levendige universiteitsstad die klein genoeg is om je in twee dagen eigen te kunnen maken, maar divers genoeg om jezelf langer in te kunnen vermaken. Bovendien heerst er een prettig balans tussen hippe, moderne koffietentjes en oude Duitse Weinstubes. Je Instagram-updates zullen afwisselend bestaan uit latte-art, spectaculaire uitzichten en close-ups van hartige Duitse kost. Vijf dingen die je in ieder geval niet mag overslaan:

Die Kuh die lacht
Dit schattige hamburgertentje vind je aan de hoofdstraat van het oude centrum. Het is knus, maar wees niet bang als het op het eerste oog vol lijkt: achterin de zaak is meer plek om aan te schuiven. Op tafel staan potloodjes en checklists waarmee je zelf de ultieme hamburger kunt samenstellen. Verwacht hier snelle, lekkere, redelijk geprijsde kost zoals het een hippe burgerbar betaamt. Ook aan vegetarische opties geen gebrek.

Der Philosophenweg
Voor het mooiste uitzicht op de stad, steek je vanaf het oude centrum de Neckar over via de Alte Brücke en begin je daar aan een scenische (doch eenvoudige) klim omhoog richting Philosophenweg. Dit pad op de Heiligenberg is genoemd naar de vermeende filosofen die hier wandelden om hun hoofd te legen en zich opnieuw te verbinden met de natuur. Als je nog verder verkent, kom je andere leuke paden en bezienswaardigheden tegen, waaronder een aantal bijzondere ruïnes zoals de Bismarcktoren en het oude St. Stephansklooster.

Der Kulturbrauerei
Voor het echte Duitse gevoel mag je Der Kulturbrauerei niet overslaan. In deze brouwerij in de Altstadt wordt ter plekke bier gebrouwen en in een traditionele bierhal geserveerd. De keuken is gespecialiseerd in regionale gerechten en de Heidelbergers komen hier in het weekend met grote getalen op af. Reserveren is dus niet onverstandig. En mocht je na een aantal huis gebrouwen weizen niet fit genoeg zijn om de straat op te gaan: in het aaneengesloten hotel vind je misschien wel een gespreid bedje.

Schloss Heidelberg
Kastelen hoeven niet alleen leuk te zijn als je nog het magisch denken van een kind van vijf bezit. Schloss Heidelberg is een imposante ruïne waar je tevens het grootste wijnvat ter wereld kunt bewonderen (en wijn kunt proeven!). Maar waar je echt voor komt is het uitzicht. Rondom het kasteel vind je rustgevende tuinen en een mooi zicht op het oude centrum. Mocht je eetlust dan nog niet zijn gewekt, is de berg waar het kasteel zich op bevindt, der Königstuhl, net zo mooi wandelen als de Heiligenberg aan de andere kant van de Neckar. Daar kun je prima wat uurtjes stukslaan tussen twee maaltijden door.

Café Weinstube Burkardt
En laat je volgende maaltijd dan bij Burkardt zijn: een klein restaurant weggestopt in een parallelstraat van de Hauptstrasse. De Duitse keuken staat niet per se bekend als zeer geraffineerd, maar bij Burkardt worden moderne, Duits georiënteerde gerechten geserveerd, zonder buitenlandse invloeden te schuwen. Het resultaat is verfijnd en héél smakelijk. Doe jezelf een plezier en bestel er een goede Riesling bij. Dat is de lokale wijn en nee, het is geen zoete meuk. In de handen van bekwame Duitse wijnboeren resulteert de rieslingdruif het vaakst in een droge wijn met een prettig zuurtje. Doen.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

In de Krokusvakantie hoef jij je geen minuut te vervelen

Eten, feesten en films kijken moet je toch