Check dit FF studeert: Ga jij dit studiejaar ook voor een flexstudie?

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-09-26 09:02:21 26 september 2017   |   Geschreven door:

Check dit FF studeert: Ga jij dit studiejaar ook voor een flexstudie?

Een reguliere voltijd studie is zó 2016

De dagen worden donkerder, tentamens komen er weer aan en scriptievoorstellen moeten worden geschreven. Bij Check dit FF staat studeren deze week centraal met handige tips...over hoe je bijvoorbeeld helemaal hip een flexstudie kiest. 

Vanaf dit studiejaar zijn vier Hogescholen en Universiteiten gestart met de pilot flexstuderen. Een studie waarbij je zelf kunt kiezen hoeveel vakken je tegelijk volgt. Bovendien betaal je per vak. Dit klinkt elke student als muziek in de oren. Is een flexibele studie ook de ideale oplossing voor jouw studiestress?

Relax en ga voor flex
Studeerde jij al bij Tilburg University, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Windesheim of Hogeschool Utrecht? Dan kan jij mogelijk je studielasten verlichten door over te stappen naar flexstuderen. Je kunt namelijk alleen meedoen aan de pilot als je reeds je eerste jaar door bent een positief studieadvies hebt gehad.

Waarom flexstuderen?
Als je naast je studie een bedrijf start, een leuke baan hebt of een bestuursjaar bij een vereniging doet, heb je eigenlijk niet genoeg tijd om een jaar voltijd te studeren. Door zelf te kiezen hoeveel en welke vakken je gelijktijdig doet, vergroot je de kans dat je ze allemaal haalt. Geen onnodige herkansingen dus. Oh ja,  en je studiekosten zijn in dat jaar ook lager, omdat je per vak betaalt.

Geen cons, toch?
Het is een manier om je studie verder te spreiden en geen manier om je opleiding te kunnen versnellen. Maar als je minder vakken volgt, duurt je studie helaas een stuk langer. Dat is niet bepaald een plus op je CV. Daarnaast is het op dit moment nog maar een pilot. Nog niet elke studie bij de eerder genoemde scholen doet er aan mee en maken we misschien nu blij met een spreekwoordelijke ‘dooie mus’.

Last but not least
Niet geheel onbelangrijk; een vak bij flexstuderen is wel 15% duurder dan een vak bij een reguliere voltijdstudie. Met de extra kosten worden de hogere administratiekosten opgevangen. Het is dus kiezen tussen extra kosten per vak of het risico lopen dat je een jaar studievertraging oploopt. Kies jij voor het volgende studiejaar ook voor flexstuderen?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Waarom Nederlands leren niet vanzelf gaat

Ook voor Nederlanders soms nog best een uitdaging...