Check dit FF studeert: Uitstellen komt morgen wel

  Leesduur 3 min   |   1 reactie

  2017-09-28 17:49:10 28 september 2017   |   Geschreven door:

Check dit FF studeert: Uitstellen komt morgen wel

Vanaf nu begin je écht op tijd met studeren

De hele periode je studieboek niet een keer openslaan om vervolgens gestrest de studieweek door te komen en je huis schoonmaken wanneer je morgen een tentamen hebt. Misschien herken je jezelf wel in deze situaties en dan ben je zeker niet de enige. Namelijk 95% van de bevolking heeft een bepaalde vorm van uitstelgedrag. Hoe komt dat? En wat kun je er tegen doen? We gingen in gesprek met Daniëlle Branje, van de blog Wonderful Life Academy waar ze tips en ervaringen deelt over bewust en positief leven (www.wlacademy.nl).

Waarom stellen we uit?

“Uitstel gedrag is vaak context gerelateerd: sommige dingen stel je uit en andere dingen doe je gelijk. Als je 1000 euro zou krijgen als je nu direct naar de bibliotheek zou gaan, dan ben je er waarschijnlijk binnen 5 minuten. Je gaat iets niet uitstellen wat jou direct iets oplevert. Terwijl als je tentamen over 2 weken is, dan ga je misschien pas de laatste avond naar de bieb. Je ziet dan niet het belang van op tijd beginnen. Je weet dat je het toch wel haalt op het laatste moment of het interesseert je niet of je het wel of niet haalt. In sommige gevallen zit er een onderliggende angst of onzekerheid. Je stelt het dan uit omdat je er zo lang mogelijk niet aan wil denken.”

Kun je ons praktische tips geven om uitstelgedrag wat grondiger aan te pakken? Vaak zeggen we tegen onszelf, de volgende keer ga ik ECHT op tijd beginnen, en vervolgens doen we het niet..

"Je wil de kern aanpakken van je uitstelgedrag door te kijken naar de reden waarom je uitstelt. Stel jezelf de vraag: “Als ik heel eerlijk naar mezelf ben, waarom stel ik studeren uit?” Is deze studie wel belangrijk voor me? Zie ik het nut in van op tijd beginnen? Je kunt jezelf wel disciplineren, maar als er diep van binnen geen reden of urgentie is om op tijd te beginnen, dan blijf je uitstellen. Zet weer even op een rijtje waarom studeren zo belangrijk voor je is. Wat levert het je op lange termijn op? Zo heb je weer een reden waarvoor je het doet. En stel jezelf dan de vraag: Hoe kan ik studeren leuker, optimaler, eenvoudiger of praktischer maken, zodat het iets wordt wat mij gelijk iets oplevert?"

Kun je een concreet voorbeeld geven?

"Je wil dus op zoek gaan naar die “1000 euro”. Wat kun jij verzinnen waardoor je nu direct naar de bibliotheek wil gaan om te studeren? Ik kon altijd goed studeren in de trein. In mijn studententijd ging ik dan vrienden opzoeken onder de voorwaarde dat ik de hele reis zou studeren. Ik kocht een cappuccino, boekje erbij en lekker aan het werk  Ik keek er dan ook echt naar uit, omdat ik studeren had gekoppeld aan een leuke dag."

Small steps make big changes! Vaak is het denken aan de taak die je moet doen uiteindelijk vervelender dan de taak zelf, want hoewel je die uitstelt, blijft het idee toch al die tijd rond spoken in je hoofd. Als je dus bij jezelf merkt dat je studie ontwijkend gedrag vertoont, probeer dan dat vervelende gevoel om te zetten naar een goed gevoel die je krijgt van je studie en koppel het aan een leuke, optimale en eenvoudige setting.

 

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Check dit FF studeert: Hier moet je heen voor een onvergetelijke buitenlandstudie

Gewoon omdat het kan, en je nog je hele leven in Nederland kunt wonen.