Mark (24) is hoogsensitief:

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2018-01-19 09:00:51 19 januari 2018   |   Geschreven door:

Mark (24) is hoogsensitief: "Mensen snappen het steeds beter"

Hoe hoogsensitiviteit je leven kan beïnvloeden

Hoogsensitiviteit is een woord wat je de afgelopen maanden wel op je Facebooktijdlijn voorbij hebt zien komen. Er wordt namelijk momenteel veel aandacht aan besteed. Heel gek is dat niet, want ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief.

Mensen die hoogsensitief zijn, zijn extra gevoelig voor omgevingsprikkels. Ze hebben een hoog ontwikkeld inlevingsvermogen en kunnen emoties van anderen goed inschatten. Voor mensen die nog niet weten dat ze hoogsensitief zijn, kan dit erg lastig zijn. Ze voelen zich onbegrepen of hebben het idee dat ze zwak zijn. Een hoogsensitief persoon (HSP) neemt veel meer waar uit zijn omgeving. We spraken met Mark over zijn hoogsensitiveit.

De ontrafeling
“Ik hoorde van mijn psycholoog dat ik hoogsensitief ben,” vertelt Mark. HSP is erfelijk. Ben je hoogsensitief? Dan is een van je ouders, of je opa of oma het waarschijnlijk ook. “Een van mijn zusjes is hoogsensitief en mijn moeder ook. Zij kwamen er achter door mijn tante Tea, die eveneens hoogsensitief is. Zij gaf mijn moeder een boekje over hoogsensitiviteit en vond dat zij het ook moest lezen. Zo kwam mijn moeder erachter dat zij en mijn zusje het zijn. Mijn ouders weten niet dat ik hoogsensitief ben, maar dat vind ik eigenlijk ook niet nodig.”

Belemmeringen
In sociale situaties kan HSP soms knap lastig zijn. “Als ik bijvoorbeeld in een ruimte kom waar de sfeer niet prettig is, dan neem ik dat gevoel heel erg over. In combinatie met mijn angststoornis ben ik dan ook bang dat die minder fijne sfeer mijn schuld is. Dat is erg moeilijk,” legt Mark uit. Worden mensen die zeggen dat ze hoogsensitief zijn wel serieus genomen? Of wordt het vaak gezien als aanstellerij? “Er wordt tegenwoordig meer over geschreven, dus mensen snappen het wel steeds beter. Er zijn vast nog mensen die het zien als aanstellerig gedrag, maar in mijn omgeving hoor ik daar weinig over."

Er wordt gezegd dat mensen met HSP meer moeite hebben met veranderingen en dat ze meer stress, spanningen en angsten ervaren. Mark herkent dit: “Alle emoties voel ik gewoon wat heftiger. Zo neem ik dus snel gevoelens van anderen over, ook ben ik snel afgeleid. In de metro of als ik wandel ben ik ook de hele tijd aan het dromen. Eigenlijk droom ik de hele dag door. Ik ben snel gestresst en angstig.” Het vinden van een vast dagelijks ritme is erg belangrijk voor mensen met HSP, maar daar hebben ze vaak moeite mee. “Als ik geen belangrijke dingen heb, lig ik zolang mogelijk in bed. Maar dat hebben de meeste studenten denk ik wel,” lacht Mark. “De laatste tijd is mijn ritme zeer onregelmatig, waardoor ik zelf extra onrustig ben.”

Een positieve draai
Na alle vervelende kanten van HSP te hebben belicht, moeten we natuurlijk ook even naar de positieve kanten kijken. Mensen met HSP zijn vaak creatief, hebben een goed inlevingsvermogen en hebben een belevingswereld waar je u tegen zegt. Dit beaamt Mark. “Ik kan heel erg genieten van kleine dingen, omdat ik sneller die prikkels voel. Zo kan ik intens genieten van de zon, een bloem of iets wat lekker ruikt. Als ik lelies op mijn kamer heb staan word ik ook heel blij. Die geur!”

Leren leven met HSP
“Het is belangrijk om te weten in welke situatie of wat je extra veel prikkels geeft. Daar kan je vervolgens op inspelen. Ik word bijvoorbeeld erg onrustig en gestresst van verjaardagen bij iemand thuis. Deze probeer ik niet teveel te vermijden, maar ik probeer ook niet teveel van mezelf te eisen hierbij. Luister vooral goed naar je gevoel en denk niet dat het zwak of overdreven is wat je voelt. Dit moet ik zelf ook nog een beetje leren,” lacht Mark.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?