Kever Genever, niet voor ouwe lullen

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-12-07 09:00:13 7 december 2017   |   Geschreven door:

Kever Genever, niet voor ouwe lullen

Wij checkten hoogstpersoonlijk de destilleerderij van Kever Genever. Ons oordeel lees je hier!

Is jenever een drankje voor ouwe lullen? Allesbehalve! Check dit FF checkte de binnen- en buitenkant van de sympathieke en jonge distilleerderij van Kever Genever. Na deze grondige inspectie was het al snel tijd om aan de zuip te gaan. En sjongejonge, wat zijn we verrast. Als het aan ons ligt, wordt de (oude) Genever van Kever hét drankje van het komende decennium.

Kever
Het idee voor de distilleerderij van Kever begon in 2015, toen vier studenten entrepreneurship zich afvroegen waarom jenever zo’n stoffig imago heeft. Eén van de oprichters, Leonard, was al langer bekend met oude jenever; het favoriete drankje van zijn grootvader. “Mijn opa heeft echt ontzettend goed en lekker gezopen. Deze traditie dreigt verloren te gaan met smakeloze borrels zoals wodka.”
Zoals het mannen op een missie betaamt, vroegen Leonard en zijn vrienden Ben, Ruben en Sebastian hulp aan een kennis, die al jaren jenever destilleerde, om hun droom te verwezenlijken.

Jonge vs. Oude Jenever
Wie wel eens jonge jenever heeft gedronken vindt de reactie van Leonard misschien een beetje vreemd, want jonge jenever is toch óók een totaal smakeloze borrel? Inderdaad. Daarom maakt Kever ook geen jonge jenever, want dat is niet volgens de originele traditie. Jonge jenever is misleidend. Een jonge borrel is namelijk niets minder dan – hou je vast – pure ethanol met water. Juist, gadverdamme, dat wil je niet. Het bestaan van de smakeloze jonge jenever is een extra reden voor de jongens van Kever om een écht goed Oud Natje te brouwen.
Oude jenever is namelijk gemaakt van moutwijn. Dit is een vloeibaar basiselement dat van gerstenkorrels wordt gemaakt, net als whisky. Vervolgens worden er bij de moutwijn allerlei kruiden en specerijen toegevoegd. Bij Kever Genever wordt een eigen kruidenrecept gebruikt, zodat hun drankje een unieke smaak krijgt. De proeverij waarbij we aanwezig mochten zijn, was daardoor écht high class. Want oude jenever zit bomvol aroma's en smaakjes, mjam!

Kopstootje
Zoals elk sterk drankje is ook Kever Genever gelukkig een borrel zonder pretenties. Je kunt het dus gewoon mixen en zelfs als kopstootje nemen. Dat laatste doe je wel met een beetje klasse, want Kever is eigenlijk te lekker om als duikbootje of adtje naar binnen te hakken. Daarom heeft Kever zich verdiept in de smakencombinatie van speciaalbier en hun jenever. Hieronder zijn een paar lekkere samenstellingen te vinden. De bedoeling is dus niet dat je gaat adten, maar het bier en de jenever écht proeft en naast elkaar laat bestaan.

Kever Genever – Two Chefs Funky Falcon 5.2%, is een frisse Pale Ale, komt stiekem erg dichtbij het klassieke kopstootje van Jenever en Pils. Waar Kever Genever herfstachtige tonen heeft, is de Funky Falcon door de tonen van grapefruit en limoengras erg fris. Deze combinatie laat een contrast zien: Fris en Bitter versus Warm en Zwoel. Drinkmoment: tijdens het voorjaar en zomer

Kever Genever  – Two Chefs Green Bullet 5.7%, American Pale Ale, koperkleuring, lichtzoetig en herfstachtige tonen van dennen. In deze ultieme combinatie proef je de complementariteit, Kever haalt dat subtiele zoetje van de Green Bullet nog verder omhoog en het kaneelachtige is een aanvulling op de dennenachtige tonen in het bier. Drinkmoment: Najaar

Kever Genever -  Two Chefs Red Rocket 5.1%, American Amber Ale, volle body en je proeft rood en gedroogd fruit. De jenever zorgt ervoor dat je tonen van rozijnen in de Red Rocket proeft. Een mooie herfstachtige en winterse combinatie.

Mixjes
Ben jij niet zo’n bierdrinker, maar word je liever classy met een goeie cocktail gespot? Ook dan ben je met Kever aan het goeie adres. Je kunt met jenever namelijk naar hartelust aan het mixen slaan. Hieronder kun je de beste en meest stijlvolle combinaties vinden.

Dutch Negroni
30ml Kever Genever
40ml. Willem's Wermoed
20ml. Campari
Garneren met sinaasappelrasp

Jetfighter
Vul het glas met ijs
50ml. Kever Genever
Aftoppen met een kwaliteits bitter lemon
Garneren met een rasp van citroen en munt

Fotografie: Mees van den Ekart

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Better soa-safe than soa-sorry

Waarom het zo belangrijk is je toch te laten testen op soa's