Grenzeloos verliefde Eefje: “Binnen twee uur was het raak”.

  Leesduur min   |   Plaats reactie

  2018-01-16 09:56:40 16 januari 2018   |   Geschreven door:

Grenzeloos verliefde Eefje: “Binnen twee uur was het raak”.

Eefje werd op slag verliefd in Gambia

Acht jaar geleden vertrok Eefje naar Gambia voor een maand vrijwilligerswerk. Ze wilde ook wel eens weten hoe het was om voor een tijdje naar het buitenland te gaan, zoals bijna ieder ander. “Het was wel het laatste waar ik aan dacht, om daar verliefd te worden. Ik was nog geen twee uur in Afrika en het was gelijk BAM”. Haar huwelijk werd op de voet gevolgd door 'Buitenlandse bruiloft' en inmiddels woont ze met haar Gambiaanse man in Nederland samen met hun kindje.

Hoe kwam je erbij om naar Gambia te gaan?
Via een collega van mij, die kwam daar wel vaker en werkte daar voor een stichting. Een paar weken later zat ik in het vliegtuig. Ik logeerde bij de vriend van mijn collega bij hun in huis, en Franco, de broer van haar vriend woonde daar ook. Ik werd aan Franco voorgesteld en ik was echt gelijk verkocht.

En dat terwijl je pas twee uur daar was! We kunnen dus wel spreken van liefde op het eerste gezicht?
Ja dat klopt wel, maar mijn huidige man was zo keurig en liet niets merken. Als je verliefd bent, dan hoop je dat iemand je net even wat langer aankijkt, maar nee hoor. We brachten veel tijd samen door en op een gegeven moment zei ik tegen hem “I really like to spend time with you”. Ik dacht, dat is nou een zinnetje waar hij wel op moet reageren, dan weet ik of het wederzijds is. Hij antwoorde met: “No problem”. Wat kon ik dáár nu weer mee? Ik kon wel door de grond zakken. Achteraf gezien was hij een echt een keurige gentleman die zich netjes gedroeg omdat hij de mede-oprichter was van de stichting waar ik voor werkte. Hij dacht, als het zo leuk blijft dan komt het wel goed. En dat klopt ook..

Cultuurverschillen stonden jullie niet in de weg?
Die vraag krijg ik zo vaak. Franco is moslim en ik niet, maar dat kan gewoon naast elkaar bestaan. Het viel me heel erg mee. Het was voor mij geen reden om er niet vol voor te gaan. Er gaan toch ook Nederlandse stellen uit elkaar? Ik was tijdens mijn vrijwilligerswerk dolverliefd, en we hebben een maand samen doorgebracht. Drie maanden daarna kwam hij naar Nederland. Vanaf dat moment woonden we gelijk samen. Er was geen tijd om te daten ofzo, ik waste gelijk al z’n vieze sokken. We besloten: als deze drie maanden zo goed aanvoelen, dan gaan we ervoor. Er zijn geen palmbomen en witte stranden zoals in Gambia. Na deze drie maanden waren we verloofd. Ik heb zoveel van Franco geleerd, dat is echt onvoorstelbaar.

We inderdaad snel geneigd om ons te focussen op de verschillen, terwijl je juist veel van elkaar kan leren. Wat leerde Franco jou zoal?
Wat ik echt zo bijzonder vind: Franco praat nooit over andere mensen. Ik wil nog wel eens wat delen waar anderen in voorkomen,  maar dan heeft hij er niets over te zeggen. Hij zegt dan, dat zijn mijn zaken niet. Hij accepteert ook heel snel dingen zoals ze zijn. Ik kan nog wel eens gefrustreerd raken van een rekening die betaalt moet worden. Maar hij blijft zo kalm en zegt dan: ‘Je hebt alleen jezelf ermee’. Dat zit in zijn cultuur: accepteren, tot de dood aan toe. Ik zeg soms wel eens: Franco heeft de ‘Universiteit van het leven’ gevolgd. Ik heb van hem dingen geleerd die wij in Nederland niet op school of universiteit leren.

Wat mooi om dat ook aan je kindje mee te geven. In Nederland zijn we soms te arrogant om te denken dat mensen vooral iets kunnen leren van ‘onze’ ontwikkeling. Gaan jullie nog wel eens terug naar Gambia?
Franco is er sowieso 4 maanden per jaar. Hij is goed aangepast in Nederland. Hij spreekt de taal en werkt hier, maar Gambia is zijn thuis. We runnen een Guesthouse in Gambia. Er worden workshops gegeven door de lokale bevolking in ons skill centre wat we gebouwd hebben om werkgelegenheid te creëren, maar op afstand zitten is soms wel lastig. Mijn droom is om er met mijn gezin voor een onbepaalde tijd heen te gaan. Als ik in Gambia ben, voel ik me nog intenser gelukkig.

Je kunt Eefje en Franco volgen op hun Facebookpagina

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Hoe overleef je een break-up

De tips & tricks