Gek van de glutengekte

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2018-04-21 15:51:01 21 april 2018   |   Geschreven door:

Gek van de glutengekte

Wat als je écht een glutenintolerantie hebt?

Een op de honderd mensen in Nederland heeft het: coeliakie, beter bekend als glutenintolerantie. Er zijn daarnaast ook behoorlijk wat mensen die spontaan geen gluten meer eten, omdat het slecht zou zijn voor je of omdat ze denken dat je er dik van wordt. Southpark wijdde zelfs een aflevering aan deze glutengekte. Maar wat als je nou echt een glutenintolerantie hebt? Brechtje (22) vertelt haar verhaal over deze auto-immuunziekte.

Tosti’s
Brechtje kwam er precies een jaar geleden achter dat ze glutenintolerant was. Ze had last van haaruitval en ze was erg veel ziek in een korte periode. “Ik was vaak ziek en misselijk, toen heb ik mijn bloed laten prikken en werd vervolgens doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar werd een darmonderzoek gedaan, daaruit bleek dat ik coeliakie had. Mijn eerste gedachte was: nu kan ik nooit meer tosti’s eten!”

Hype
Glutenvrij eten is een hype. Veel mensen eten geen gluten omdat het zogenaamd gezonder zou zijn. Maar dit kan daardoor wel negatief werken voor mensen met coeliakie, omdat hun ziekte dan niet serieus meer wordt genomen.
“Ik vind natuurlijk dat iedereen zelf mag weten wat hij of zij eet. Maar het is wel vervelend dat mensen je niet serieus nemen en er dus nonchalant mee omgaan, omdat ze denken dat je je misschien wel aanstelt en ze niet beseffen dat je er echt ziek van wordt. Een kruimel is al te veel, en dat zou echt serieus moeten worden genomen.”

Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam denkt dat gluten slecht zijn. Daarom gaat het antistoffen aanmaken, om het kapot te maken. Waardoor er een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm ontstaat. Hierdoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen. Bij iemand met coeliakie komen er door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. Hierdoor gaan de darmvlokken kapot. Bij langdurige schade worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Onwetendheid
Er is prima om te gaan met deze ziekte, waar Brechtje vooral tegenaan loopt is de onwetendheid van veel mensen. “In restaurants vind ik het wel vervelend en ongemakkelijk om te zeggen dat ik het heb, omdat mensen mij vaak vragend aankijken, omdat ze niet goed weten wat het precies is. Ik zou het echt fijn vinden als mensen in de horeca en restaurants weten wat het inhoudt, het is vaak onbekend terwijl toch 1% van de bevolking het heeft.”

Donuts
Doordat glutenvrij eten meer wordt gepromoot, is er ook meer keuze voor mensen met coeliakie. Brechtje: “Vooral in grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, is er meer keuze merk ik. In restaurants en wat kleinere ondernemingen, die ook echt lekkere glutenvrije producten maken. Ik hoop dat er glutenvrije donuts komen. Vroeger lustte ik ze niet en nu denk ik: had ik maar donuts gegeten. Ja, een donut, dat is het enige wat ik nu nog mis.”

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Check deze 3 meest bizarre gebeurtenissen van de week

Nieuwe week, nieuwe feiten