Fotograaf Froukje Klop maakte 365 dagen lang een foto van zichzelf: “Het werd net zo gewoon als tandenpoetsen”

  Leesduur 5 min   |   Plaats reactie

  2017-12-21 09:57:48 21 december 2017   |   Geschreven door:

Fotograaf Froukje Klop maakte 365 dagen lang een foto van zichzelf: “Het werd net zo gewoon als tandenpoetsen”

Froukje Klop vertelt hoe het is om iedere dag jezelf te fotograferen

Froukje Klop is fotograaf en maakte een jaar lang elke dag een foto van zichzelf. Geen snelle selfies, maar foto’s met een professionele camera en bewerking. “Voor mij werd het een soort dagboek. In dat jaar ben ik ook gescheiden van mijn man. Hoe ik mij in die periode voelde heb ik ook vastgelegd.” Ondertussen runt ze cadeauwinkel/café “Maak” in Rotterdam  en heeft ze voor deze onderneming een prijs in ontvangst mogen nemen uitgereikt door burgemeester Aboutaleb.

365 dagen een foto maken van jezelf. Hoe kijk je hier op terug?
"Als ik het aan mensen vertel, dan denken ze vaak dat ik het over een reeks selfies heb, maar dat is het niet. Ik heb iedere dag een foto gemaakt en bewerkt. Er zit overigens niet achter iedere foto een verhaal. Mensen volgden me via Flickr waar de foto’s zichtbaar zijn en ik postte af en toe iets op Facebook. Ik vond het wel leuk dat ze er een vrije interpretatie aan gaven. Dat ze me vroegen of het wel goed met me ging, terwijl er niets aan de hand was. Soms zie ik confronterende foto’s terug en denk ik: “Ja, die heb ik kunnen maken omdat ik elke dag zoveel aandacht had voor fotografie”. Ik gaf me in een aantal foto’s ook letterlijk bloot. Na dat jaar heb ik fotografie op een lager pitje gezet omdat er andere dingen op mijn pad kwamen.”

In dat jaar ben je gescheiden van je man. Heb je nooit gedacht, 'ik stop met het project'?
“Van die dag van m’n scheiding zit er zelfs een foto tussen, dat ik mijn vinger naar mij wijs en dat ik voor mezelf kies. De ene dag had ik meer zin om foto’s te maken dan de andere dag –je hebt wel eens van die dagen dat je niet in de spiegel wil kijken haha- maar ik heb doorgezet. Tegen het einde van het project zie je ook dat de sfeer van de foto’s wat meer hetzelfde is dan in het begin, toen was ik nog veel meer aan het experimenteren.”

Heb je een favoriete foto’(s)?
"De foto’s op het eind zijn meer “mij”. In het begin dacht ik bij bepaalde foto’s niet eens na. Dan was het gewoon staan en wat bewegen voor de camera. Ik heb niet één favoriet, maar als ik moet kiezen is het deze:"

Na het fotoproject heb je je gericht op een andere onderneming, in Rotterdam. Hoe is dat zo ontstaan?
“Ik wilde altijd al iets opstarten, dus ben ik met een goede vriendin een koffietentje/winkel begonnen op de Mathenesserweg om de wijk een vriendelijkere uitstraling te geven. Mensen verwachten niet dat het er een hippe cadeauwinkel zit. We geven er creatieve workshops en je kunt er langs voor kop koffie.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik heb laatst met mijn vriend een busje omgetoverd. Hij heeft ook een creatief beroep, toneeldocent voor kinderen. Ik zou dolgraag met ons busje rondtrekken en een blog willen beginnen met liefdesverhalen van stelletjes inclusief foto’s. Dat is echt mijn droom.”

Je kunt hier de 365 foto’s bekijken en dit is de Facebookpagina van haar winkel.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Topweek: Deze nummers willen we na 2017 niet meer horen

Want met 'Despacito' zijn we echt helemaal klaar