Beveiliger Jeffrey:

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-05-17 08:30:55 17 mei 2017   |   Geschreven door:

Beveiliger Jeffrey: "Van vrouwen krijg ik bijna nooit fooi"

Zo is het om als bewaker in een kroeg te werken

Bewakers van uitgaansgelegenheden zijn er om jouw veiligheid en dat van de rest te garanderen. Deze grote, sterke heren checken ID’s, houden de boel nauwlettend in de gaten en zorgen voor een veilige omgeving. Maar hoe is het eigenlijk om als bewaker in uitgaansgelegenheden te werken? Niet achter de bar, niet voor de bar, maar bij de deur. Jeffrey (27) werkt al enige tijd als bewaker bij Alpha Security, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging als totaalconcept. Wij interviewden hem om deze kant van het uitgaansleven te belichten.

Jeffrey, vertel eens. Hoe ben je hier terecht gekomen?
"Ik heb zelf acht jaar lang in een discotheek gewerkt, als barman of zaalverkoper, wat ik enorm leuk vond. Ik denk echt dat horeca in m’n bloed zit, maar ik word ook een stukje ouder en via een collega ben ik bij Alpha Security terecht gekomen. Hier kreeg ik de kans om in het weekend alsnog met de horeca te maken te hebben."

Wat is je grootste ergernis als je aan het werk bent?
"Hmm, goede vraag! Ik vind het rot als mensen geen leuke, gezellige avond hebben gehad of zich niet fijn voelen bij het uitgaan. Dat vind ik lastig. Ook heb ik wel wat nare dingen meegemaakt, maar dat is beroepsgeheim haha!"

Wat voor eigenschappen zijn belangrijk als je dit werk wilt doen?
"Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, en Alpha trouwens ook, is gastheerschap. We proberen de avond zo leuk mogelijk te laten verlopen. Als je dat gevoel niet hebt, moet je denk ik niet voor dit vak kiezen. Daarnaast heb je ook een bepaalde mate van veiligheidsgevoel nodig. Ik heb zelf 8 jaar bij defensie gezeten waar ik vier keer op uitzending ben geweest. Hierdoor ben ik erg oplettend geworden, zelfs als ik vrij ben. Ik heb altijd een verscherpt veiligheidsgevoel, dat kan ik niet uitzetten. Maar dat is alleen maar goed in dit vak."

Hoe ga je om met mensen die echt extreem dronken zijn?
"Mensen die zo dronken zijn komen bij mij niet binnen, op welke locatie ik ook werk. Ik spreek ze netjes aan en leg de reden van de weigering uit: ze zijn te dronken. Daarna verzoek ik ze om weg te gaan. Als we binnen bezoekers hebben die overlast geven waar we klachten over krijgen of die mij of mijn collega’s opvallen, krijgen ze het verzoek om mee naar buiten te gaan."

Dus jullie weigeren wel eens mensen als ze te veel gedronken hebben. Wat zijn nog meer redenen om iemand te weigeren?
"We weigeren mensen als ze te jong zijn, niet in de doelgroep passen, drugs hebben gebruikt of inderdaad te veel gedronken hebben. Het niet opvolgen van de huisregels of agressief gedrag kan ook een reden tot weigering zijn. Als ze niet netjes gekleed zijn, bijvoorbeeld in sportkleding, kunnen ze ook geweigerd worden."

Waarmee scoren mensen echt pluspunten bij jou als bewaker?
"De meesten mensen denken hierbij direct aan fooi! Maar als iemand naar me toe komt en me bedankt voor een leuke, gezellige avond…Dan ben ik ook erg blij en dan hebben ze wat pluspunten verdiend. Fooi krijg ik overigens wel elke week hoor, altijd van mannen. Van dames heb ik slechts twee keer fooi gehad in alle tijd dat ik dit werk doe! Fooi geven is blijkbaar echt een mannending."

Hoe ziet een werkweek er voor jou uit?
"Dat staat op het punt om te veranderen. Ik zit nu nog bij defensie, maar daar ga ik per 1 mei met eervol ontslag. In het weekend werk ik voor Alpha Security, maar vanaf 2 mei ga ik volledig voor Alpha werken. Daarnaast sport ik vier keer in de week. Het is super belangrijk jezelf fit te houden voor dit werk!"

Ga je zelf ook nog wel eens uit?
"Jazeker, als ik tijd heb dan ga ik graag met mijn vrienden een biertje doen! Helaas gebeurt dat niet vaak meer. Soms hebben we ook geen zin om de stad in te gaan en gaan we gewoon gezellig gamen, haha!"

Vanwege privacyredenen is de achternaam van Jeffrey niet genoemd.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Als Tony Wyczynski Adam is, dan is....

Kijk je vanavond ook hoe "Oh oh Cherso" Tony in zijn nakie op zoek gaat naar de ware?