Feitjes op vrijdag: Waar komen die spreekwoorden toch vandaan?

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-06-16 04:55:26 16 juni 2017   |   Geschreven door:

Feitjes op vrijdag: Waar komen die spreekwoorden toch vandaan?

Wij checkten vier bijzondere spreekwoorden en zochten uit waar ze vandaan komen

Gekke spreekwoorden zijn er genoeg. Zo kun je spijkers op laag water zoeken en ergens je bakzeil halen. Als je niet op tijd bent, vind je de hond in de pot. En als je geen zin hebt om een vervelend klusje af te ronden heb je er goed tabak van. Wij selecteerden de vier opmerkelijkste spreekwoorden en zochten uit waar ze vandaan komen. Kun jij lekker iemand de loef afsteken met al die kennis!

Met de gebakken peren zitten
Wie met De gebakken peren zit, heeft te maken met een vervelend gevolg van een eerdere gebeurtenis. De uitdrukking betekent ‘ergens voor moeten opdraaien’. Je kunt zelf met die peren zitten, maar je kunt ook iemand anders met de gebakken peren opzadelen. Je kunt het zelfs in de derde persoon zetten: ‘Daar zit ‘ie dan, met zijn gebakken peren.’ Het spreekwoord komt uit de tijd dat gebakken peren nog een echte lekkernij waren. Het gezegde moet de situatie schetsen waarin jij net heerlijk hebt gekookt, maar je gasten vervolgens niet komen opdagen. Tsja, daar zit je dan met je gebakken peren. Rukkers.

Schraalhans is hier keukenmeester
Onze persoonlijke favoriet. Als Schraalhans keukenmeester is, dan wil dat zeggen dat er weinig lekkers te eten is. Maar je kunt hem ook breder trekken. Zo is Schraalhans bij de NS zo’n beetje fulltime keukenmeester en blijkbaar klust Schraalhans wat bij in de openbare bibliotheek, want daar was dit weekend geen fatsoenlijk boek te krijgen. Het woord keukenmeester komt uit de tijd dat er nog mensen waren die bóven de chefkok stonden. De beheerder van een keuken, als het ware. Een schraalhans is iemand die weinig eten in huis heeft, gierig of juist heel lui is. Dus als Schraalhans keukenmeester is, dan weet jij al hoe laat het is. Spreekwoordelijk dan.

Je er met een Jantje-van-Leiden ervan af maken
Als jij je er met een Jantje-van-Leiden ervan af maakt, dan doe je niet je best. Je raffelt het af. Je gooit er, als het ware, met de pet naar. Aan wie het spreekwoord zijn bestaansrecht ontleent, kun je vast wel raden. Dat was inderdaad niemand minder dan Jan van Leiden. Jan was een vooraanstaand koopman met nogal gladde praatjes. Hij was het type louche sjaggeraar: een vent die jou eens even kwam vertellen dat het allemaal wel snor zat. Uiteindelijk was iemand zijn gezwets blijkbaar goed zat, want op 22 januari 1536 werd hij geëxecuteerd. We weten het: in het huis van de gehangene zwijgt men over de strop, maar een maf spreekwoord hebben we wel mooi aan Jantje te danken.

Janken met de pet op
Nou, dan is iets echt zwaar teleurstellend, helemaal niets of gewoon hartstikke kut. Over de oorsprong van dit spreekwoord zijn de meningen verdeeld, maar dat maakt het niet minder hilarisch. Men denkt namelijk dat het spreekwoord is geëvolueerd vanuit het gezegde Janken en de lamp vasthouden, wat in wezen hetzelfde betekent. Het verhaal gaat namelijk dat een paar eeuwen terug een familie rond een sterfbed stond. Iedereen was aan het snikken, behalve de jongste zoon, die de olielamp vasthield. Toen men hem harteloos vond antwoordde hij: ‘Maar ik kan toch niet huilen én de lamp vasthouden, dan druppelt alle olie er uit!’ Het geinige aan dit spreekwoord zijn de varianten. De leukste vinden we Huilen in een pikdonkere kelder met een zwarte doek voor je kop. Nou, als dat niet het einde van de wereld is, weten wij het ook niet meer.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Robert Verduyn van Stichting Vluchteling: "Je loopt niet zomaar 's nachts 40 kilometer"

Duizenden lopers leggen vannacht 40 km af om geld in te zamelen voor de Vluchtelingencrisis