Waarom we vandaag absoluut moeten vieren

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-05-05 09:20:45 5 mei 2017   |   Geschreven door:

Waarom we vandaag absoluut moeten vieren

De vrijheid is verdomme duur bevochten

Goed, ik word ongetwijfeld een emotionele trut genoemd aan het einde van dit artikel. Ik ga het toch doen. Je tijd krijg je niet terug, maar tijd is een gelukkig een relatief begrip.

Vrijheid is een luxe. Dat besef kwam voor mij als een mokerslag toen ik op rondreis was door Vietnam. Vietnam, een communistisch land dat nog steeds sporen van de oorlog met zich meedraagt. We probeerden de tekst van Over de muur van Klein Orkest op te zoeken, maar dit lukte niet. Due to country restrictions…Fuck. De mensen die hier wonen, kunnen deze tekst gewoon nooit zien. "Goed… Je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur." En zo is het.

Terug in Nederland vervaagt dat al snel naar de achtergrond, maar eens in de zo veel tijd denk ik daaraan terug. Niet te vaak hoor, dat past niet in onze vlugge levensstijl. Maar denk vandaag nou even na. Over die vrijheid. Dit mag natuurlijk terwijl je naar het zoveelste concert van Kensington staat te luisteren op Bevrijdingsfestival nummer 4, maar denk er voor jezelf even over na. Want verdomme, wat is die vrijheid in Nederland duur bevochten. Lange tijd mochten men niet zeggen wat ze dachten, maar onze generatie staat daar niet meer bij stil. Logisch, maar een kwalijke zaak if you ask me.

Zoals op dit kaartje () goed te zien is, leeft nog steeds maar de minderheid van de wereldbevolking in een vrije democratie. Afrika en Azië scoren net zo laag als Nederland gemiddeld bij het Eurovisie Songfestival (succes, OG3NE). We moeten overgaan van het vieren van de bevrijding op 5 mei, naar het vieren van vrijheid in het algemeen. Hierbij staan we natuurlijk ook even stil bij alle landen, mensen en dieren die deze vrijheid niet kunnen genieten. Wereldverbeteraars gaan hier natuurlijk lekker op, maar dat vraag ik heus niet. Alles wat ik vraag is een beetje dankbaarheid en besef. En al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de inwoners in Eritrea, de gevangenen in Bangladesh of de geteisterde journalisten in Rusland .

Zo, nu ben ik klaar. Vandaag vieren we met zijn allen de vrijheid, hoe normaal dat ook lijkt. Dus drink een biertje (of een heel krat), draai de muziek wat harder en doe een klein dansje, mag ook in het privé. Maar neem ergens vandaag even de tijd om te bedenken wat een zegen deze vrijheid eigenlijk is. En dan weer door. "Kom dansen! Kom eten! Kom zuipen!"

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Je mag los want het is anti-dieetdag

Wij kennen nog wel wat cheatmeals