Leesduur 4 min   |   2 reacties

  21 april 2017   |   Geschreven door: Laura van Wingerden

Kant-en-klaar is dan misschien niet gevaarlijk, wel minder lekker

Wie houdt er eigenlijk wél van magnetronpannenkoeken?

E-nummers klinken vies. Wij willen het liefst zo min mogelijk chemie in ons eten. Als het even kan, willen we alles vers van het land. Rosanne Hertzberger, microbioloog en columnist, is het daar niet mee eens. Zij vindt E-nummers een uitkomst en eet het liefst zo veel mogelijk kant-en-klaar. Ze schreef er een boek over: “Ode aan de E-nummers”. Nou kan er met E-nummers wel niet zo veel mis zijn, er zitten zeker meer nadelen aan kant-en-klaarmaaltijden, zakjes en pakjes.

Volgens Hertzberger, en trouwens ook volgens de EU, zijn E-nummers door de Europese voedselautoriteiten goedgekeurde additieven. De overtuiging dat E-nummers ongezond of zelfs gevaarlijk zijn, klopt dus volgens haar niet. Hier kan ik me nog wel in vinden. Zo schrijft zij bijvoorbeeld dat in een banaan, een natuurlijk product, ook verschillende E-nummers zitten. Deze worden uit de banaan gehaald om toe te voegen aan ons eten om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. Dat klinkt logisch, een natuurlijke toevoeging gebruiken zodat wij minder eten hoeven weg te gooien. Over dit soort E-nummers hoor je mij dan ook niet snel. Waarom we luizenbloed (E120) nodig hebben om ons eten roder te maken, snap ik dan weer niet helemaal.

Het gevaar van E-nummers
Daarnaast schrijft Hertzberger dat de E-nummers die door sommige voedselgoeroes als gevaarlijk worden gezien, pas gevaarlijk zijn als we er grote hoeveelheden van eten. Grote hoeveelheden E120 kunnen bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, maar zo veel luizenbloed hebben we bij lange na niet nodig om ons eten roder te maken. Hoewel ik het zelf niet altijd nodig vind om bepaalde additieven aan ons voedsel toe te voegen, heb ik er dus ook niet zo heel veel tegen. Als ons eten hierdoor langer houdbaar wordt, of gezonder door bijvoorbeeld suiker- en zoutvervangers, zie ik daar het probleem, niet van in. Waar Hertzberger echter aan voorbij gaat, is de achteruitgang van de smaak van kant-en-klaarverpakkingen.

Hertzberger vindt het een uitkomst dat zij niet meer zelf haar champignons hoeft te snijden of sausjes hoeft te knutselen. Daarnaast zit er volgens haar in een magnetronmaaltijd “takkeveel groente”, veel meer dan ze in een zelfgekookte maaltijd zou doen. Magnetronmaaltijden vind ik uitkomsten voor als je een keer écht geen tijd hebt om te koken, maar deze gerechten zie ik als een oplossing voor uitzonderlijke momenten. Ik zou niet graag voor mijn lol iedere avond een magnetronmaaltijd eten, laat staan een Knorrverpakking bereiden. Dit laatste vooral omdat een Knorrverpakking gewoon echt minder lekker is en het helemaal niet zo veel tijd bespaart om dit te eten.

Zelfgemaakte saus vs. kant-en-klare sausmixjes
Kant-en-klare maaltijdmixen, sausjes, aardappelpuree en het allerergste: magnetronpannenkoeken, ik vind het allemaal maar niks. Daarnaast vind ik het vaak zelfs nog makkelijker om iets zelf te maken. En natuurlijk proef je ook gewoon echt dat je zelf de kruiden hebt gemengd en dat het geen poedertje is dat vooral smaakt heeft vanwege de hoeveelheid zout die erin zit. Hoe ze door middel van chemie en talloze proeven de smaken na weten te maken, vind ik inderdaad fascinerend. Het maakt me dan ook extra trots dat ik dit zonder chemie en met alleen een beetje inschatting (en oké, ook vaak een recept) dit sausje zelf kan maken.

Experiment
Nu ben ik het niet perse eens met de voedselgoeroes die vinden dat je geen enkel E-nummer meer tot je moet nemen, maar een voorstander van pakjes en zakjes ben ik ook echt niet. Dit zijn ook twee extremen in hoe je naar voedsel (bereiden) kunt kijken. Toch ben ik best benieuwd hoe het zou zijn om echt alleen maar uit pakjes te eten en met hoge regelmaat een kant-en-klaarmaaltijd uit de magnetron te halen. Ook alle E-nummers vermijden lijkt mij een interessante levensstijl. Redacteur Maaike Schneiders is hier ook benieuwd naar en zal dus een week alleen maar kant-en-klaar eten, waarna ze een week lang alle E-nummers vermijdt. Binnenkort lees je hier meer over haar ervaringen. Succes Maaike!

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Geen Milaan, maar Bergamo

Check dit FF checkt alternatieve stedentrips