Cursus ‘Master de Spits’ (Deel 1)

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-10-13 16:00:20 13 oktober 2017   |   Geschreven door:

Cursus ‘Master de Spits’ (Deel 1)

Vijf survivaltips voor in de spits

Gefeliciteerd, Nederland. Als we de berichten mogen geloven, hebben we de ‘recorddrukte’ in de trein van afgelopen maand overleefd. De NS verwacht dat de reizigersaantallen in de herfst weer zullen dalen. Maar laten we eerlijk zijn: de spits is nooit een pretje, ook niet in oktober. Redacteur Laryssa maakte daarom een lijstje met tips, die zij baseerde op haar eigen ov-ervaringen.

De kunst van het instappen
Instappen in een overvolle trein vraagt analytisch denkvermogen. Wanneer de trein komt aanrijden, analyseer je daarom het perron, de trein en je medereizigers. Scan onder andere op de volgende dingen:

1: Vermijd ‘halve coupés’, oftewel de wagons die voor de helft eerste klas zijn. Bij deze deur stappen waarschijnlijk net zoveel mensen in als bij de andere deuren, maar erachter bevindt zich slechts een halve coupé aan (tweedeklas) zitplaatsen.

2: Vermijd deuren die voor ‘uitgangen’ van het station uitkomen, bijvoorbeeld de trap naar de hal. Mensen die uit de trein stappen, analyseren namelijk ook: zij kiezen de deur die het dichtst bij deze uitgang ligt. Daarom stappen bij deze deuren vaak meer mensen uit, waardoor je langer moet wachten tot je naar binnen kunt. Als je pech hebt, kapen de mensen die bij de volgende, rustigere deur instappen jouw zitplek.

Ken je stations
Kennis is macht, ook in het openbaar vervoer. Door eens goed om je heen te kijken, kun je de drukste plekken van het station ontwijken:

3: Heeft jouw station maar aan één kant van het perron een ingang? Loop dan liever door tot het wat rustiger wordt. Denk echter ook aan de stations vóór dat van jou. Weet je dat daar iedereen aan de achterkant van de trein instapt? Het spreekt voor zich, maar loop dan naar voren.

4: Door na te denken over op welk spoor je aankomt, worden onmogelijk ogende overstaps makkelijker. Kom je op Amsterdam bijvoorbeeld op 7a aan en moet je naar 4b? Ga dan zo ver mogelijk aan de voorkant van de trein zitten, zodat je niet eerst nog het hele perron over hoeft te rennen.

5: Leer alle plekjes van stations waar je vaak komt kennen voor een aangenamere reis. De buitenlooproute op Utrecht Centraal is bijvoorbeeld vaak een oase van rust. Op de LED-schermen is zelfs ? En in de koude wintermaanden wacht je op Amsterdam Centraal veel prettiger op je overstap in de verwarmde IJ-passage, dan op een ijskoud perron. De bankjes hebben er zelfs stopcontacten. Je zou er toch bijna ontroerd van raken.

Heb jij betere tips om de spits te overleven? Laat ze achter vooral hier achter en help je medemens.

 

 

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Etende Dikkertjes

Het is zondag, voor het laatst mooi weer en dat zit er ook nog zo'n dikzak naast je, die met veel geluid een hamburger wegkouwt.