Bevindingen van een studentje over het dertigersdilemma

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-04-03 15:00:12 3 april 2017   |   Geschreven door:

Bevindingen van een studentje over het dertigersdilemma

Over kiezen, keuzes en nog meer keus

Een koophuis? Trouwen? Kinderen? Een carrièreswitch, of toch je biezen pakken en die wereldreis gaan maken? Voor veel dertigers zijn dit bekende problemen. Keuzestress is een typisch kenmerk van het dertigersdilemma. Dit gaat zelfs zo ver dat een simpele keuze als het avondeten of welke outfit je naar je een feestje aan doet al een enorm probleem wordt. Is dat wat mensen bedoelen als ze het hebben over het dertigersdilemma? En bestaat er wel zoiets?

Vaste baan, spartelende baby's en Tinder
Een dertiger. Voor het gemak zo genoemd maar we bedoelen iemand tussen de 25 en 35. Iemand die in de jaren ’90 is opgegroeid en nu voor bepaalde keuzes komt te staan. Kopen of huren? Trouwen of nog even wachten? Op vakantie of een nieuwe bank? Soms denken bejaarden dat het een ‘verwende’ generatie is. Ze hebben geen honger gekend, ze zijn opgegroeid in een tijd van economische groei en in een wereld vol kansen. Nu ineens komt het echte leven om de hoek kijken en valt het flink tegen. Een vaste baan vinden is uitdagend, kinderen al helemaal (iedereen die wel eens een luier heeft verschoond van een huilende/spartelende baby kan dit beamen) en de liefde van je leven blijkt soms gewoon vervangbaar te zijn (denk maar aan Tinder). Maakt dat je dan verwend, omdat je gewend bent aan beter? Welnee! Het zorgt er voor dat je weloverwogen keuzes maakt, juist doordat er zo veel te kiezen valt.

Prestatiedruk²
En daar is de paradox. Aan de ene kant lijkt het alsof er steeds minder kan. De vaste banen liggen niet voor het oprapen, een betaalbaar koophuis vinden is lastig en een hypotheek krijgen is ook geen feestje. Aan de andere kant liggen de mogelijkheden voor het oprapen. Als je besluit een wereldreis te maken, dan kan dat gewoon. Als je een boek over vliegeren wil schrijven, dan kán dat gewoon. Wellicht niet succesvol, maar de huidige maatschappij moedigt dromen juist aan, the American dream all over again. Toch komen we hier nog een paradox tegen: dromen worden aangemoedigd door de maatschappij, maar ligt ook een grote druk op presteren. Trouwen! Vaste baan! Koophuis! Kinderen! De oudere generatie van je familie vraagt hier regelmatig naar en het lijkt wel alsof ze dit kwadratisch vermenigvuldigen naarmate je ouder wordt (expres natuurlijk).

Generatiemanagement
Maar is dit dan niet iets wat altijd al heeft gespeeld? Absoluut niet. Er wordt niet voor niets onderscheid gemaakt in generaties. Generatie X, Y en Z, allemaal met hun eigen problemen en kenmerken. ‘Generatiemanagement’ is dus echt een ding bij grote bedrijven. Persoonlijk krijg ik serieuze kriebels van dit soort gelul. Gelukkig bestaan er ook cursussen en tips tegen die midlifecrisis rond je dertigste. Albert Sonneveld helpt ons met tips als ‘maak keuzes met je hoofd én je hart’ en ‘stop met vergelijken’. Nienke Wijnants wijdde er zelfs een boek en een promotieonderzoek aan en kwam tot de conclusie dat 75 procent van de hoger opgeleide dertigers kampt met een dertigersdilemma (in meerdere of mindere maten uiteraard). 75 procent!

Tussenjaar of minor in het buitenland?
Feit blijft dat de dertigers van nu zijn opgegroeid in een maatschappij waarin alles mogelijk bleek en dat valt nu flink tegen. Keuzes, problemen en mogelijkheden spelen continu opnieuw op en dit zorgt voor eindeloos malen van het brein. Eerlijk, ik ben zelf nog maar negentien en ik voel al een dertigersdilemma opkomen. Het dertigersdilemma bestaat en het is geen pretje. Ik ga weer verder twijfelen over een tussenjaar of een minor in het buitenland. Australië lijkt me wel tof… Tips, anyone?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Deze films moet je zeker FF checken in april

Ga je voor het vernieuwende horrordebuut 'Get out' of voor het spannende 'Alyos'?