Zo zit het nou echt met Sinterklaas

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-11-18 08:00:20 18 november 2017   |   Geschreven door:

Zo zit het nou echt met Sinterklaas

Vandaag is zover, de goedheiligman meert af in Dokkum. Tijd voor een geschiedenisles over de Sint!

Was het voor jou ook zo’n shock toen je er achter kwam dat Sinterklaas niet bestaat? Misschien verdwijnt het leed naar de achtergrond als je weet waarom je ouders zo hebben gelogen. Tijd voor een lesje geschiedenis over de goedheiligman.

Nicolaas
Het begon allemaal met bisschop Nicolaas. Hij leefde in de vierde eeuw in Myra, daar waar we het tegenwoordig Turkije noemen. De beste man zou al vanaf baby af aan een wonderkind zijn geweest. Zo zou hij direct nadat hij op aarde was geland, op zijn gestaan om God te bedanken voor zijn geboorte. Na zijn dood, waarschijnlijk op 6 december, verklaarde zijn kerk hem heilig. Hij kreeg het voorvoegsel “Sint” en op zijn sterfdag werd hij herdacht. Na zijn overlijden gingen er steeds meer legendes over hem rond. Hij zou bijvoorbeeld drie prostituees hebben gered door geld door hun raam te gooien, waarmee ze konden ontsnappen aan hun bestaan. Eén zak van dat geld kwam in een schoen terecht. Ook zou hij drie vermoorde jongetjes tot leven hebben gewekt, waardoor hij de eer kreeg als beschermheilige van kinderen te dienen.
In de 11e eeuw veroverden Turkse moslims Myra. Daarom gingen de relieken van de christelijke heilige naar Italië. Hiermee verspreidde de verering van Sint Nicolaas zich door heel Europa.

Vroegere viering
In de Middeleeuwen bedacht het volk voor het eerst dat het wel leuk was om een feestje te bouwen op 6 december. Zo kregen kinderen op Franse scholen cadeautjes en gingen ze als verklede bisschoppen de straat op om geld van mensen te ontfutselen. Later in de middeleeuwen kregen Nederlandse kinderen traktaties en ontstonden er markten en kermissen (waar zijn die nu gebleven?). Het jonge volk gaf elkaar suikergoed en speculaas en er zijn verhalen uit die tijd van een mysterieuze hand die lekkers strooit. Ook zetten sommigen al hun schoen.
Na de Reformatie was het feestje tijdelijk afgelopen. De gereformeerde kerk wilde dit katholieke festijn niet en bande het uit de straten. Maar het feest was al te populair geworden om helemaal te verdwijnen.
Tussen 1750 en 1850 probeerde de elite dan maar om het ordinaire feest beschaafd te maken en begonnen het te gebruiken om kinderen braaf te laten zijn. “Lief zijn, anders geen cadeautjes!”

Huidige viering
Halverwege de 19e eeuw – hey, da’s helemaal niet zo lang geleden – begon het sinterklaasfeest vorm te krijgen zoals we het nu kennen. Dit komt voornamelijk door meneer Jan Schenkman (HAHA). De leraar schreef een boekje zodat hij het verhaal van Sint Nicolaas overtuigend aan kids kon vertellen. Hij gebruikte bestaande elementen maar zoog ook een deel uit zijn duim, zoals de intocht vanuit Spanje, pakjesavond en een zwarte knecht. Later kwamen er ook liedjes bij. De collega’s van Jan hielpen hem maar al te graag met het verspreiden van het feest volgens zijn boekje, want ook zij ontdekten dat Sint handig is om koters koest te houden. Tegenwoordig zijn veel ouders wat milder voor hun kroost, dus is het “wie stout is krijgt de roe”-aspect niet meer zo aanwezig.

Op naar 5 december
Gedurende de 20e eeuw verdwenen de verschillende manieren van vieren en nam heel Nederland Schenkmans Sint over. Rond deze tijd raakte ook de naam “Zwarte Piet” ingeburgerd, daarvoor kreeg de knecht uit het boekje allerlei namen. In 1934 was het dan zover: Sinterklaas kwam voor het eerst officieel met zijn stoomboot binnen varen. In de media ontstond aandacht voor deze intochten, wat het nationale gevoel voor het feest versterkte.
In de loop van de 20e eeuw ging er bij de volwassenen een lampje branden: de kinderen cadeautjes, wij cadeautjes. Zij deden dit één dag voor het echte feest, wat ervoor zorgde dat we nu allemaal Sinterklaas op 5 december vieren. Ook bedachten zij er later gedichten en surprises bij. Erg leuk bedacht, ik wacht dit jaar weer met smart.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Zwarte/Witte/Roetvegen/Stroopwafel Piet

Vandaag doen we iets ontzettend moedigs, we duiken de Zwarte Pietdiscussie in. Het is weer zeiktijd!