Zo zit het écht met alcohol en cannabis

  Leesduur 4 min   |   2 reacties

  2017-10-20 08:08:14 20 oktober 2017   |   Geschreven door:

Zo zit het écht met alcohol en cannabis

Klaar met de geruchten, tijd voor feiten en cijfers

Alcohol is geen drug. Iedereen die gaat blowen raakt verslaafd. Allerlei shit doet de ronde over alcohol & drugs. Tijd om eens te onderzoeken hoe het écht zit. Deze week de populairste middelen: alcohol en cannabis.

Beleid alcohol
Alcohol staat niet in de Opiumwet, de wet die hard- en softdrugs onderscheidt. Best opmerkelijk. Nu is er niet echt discussie over ’t feit dat alcohol een drug is, dus is het maar een softdrug. Ofzo.
Verschillende bronnen beweren namelijk dat alcohol een harddrug is. Interessant discussiemateriaal. Is na een avondje zuipen niet meer rechtop kunnen staan soft of hard?
Natuurlijk zijn er wel wetten over alcohol. Heel veel zelfs, zo’n beetje door heel ’t wetboek heen. Voor de drinker geldt dat ‘ie eigenlijk mag doen waar hij zin in heeft, als je er maar niemand mee lastig valt of er mee in gevaar brengt. Doe je dat wel, kun je allerlei boetes krijgen. Bijvoorbeeld voor openbare dronkenschap (€90,-). Deze boete krijg je als je je vervelend en asociaal gedraagt, wat een multi-interpretabel begrip is. Dus ja, de politie kan dit ook gebruiken als je “alleen een beetje luidruchtig bent.” Zal niet heel snel gebeuren. O, en de barman of winkelier moet officieel je vijftiende pilsje weigeren als je duidelijk dronken bent.

Beleid cannabis
Dan de softdrugs hasj en wiet. We leven natuurlijk in een berucht en beroemd land door het gedoogbeleid. Je mag cannabis gebruiken, maar volgens de wet niet hebben. Da’s lastig. Daarom word je niet vervolgd voor het hebben van een kleine hoeveelheid (vijf gram cannabis of vijf hennepplanten). Als de politie je snapt, pakken ze het wel af. Boven de vijf gram volgt er een boete van €75,-, maar bij hardleerse types wordt dit hoger. De tweede boete is €100,-, daarna adviseert het Openbaar Ministerie een boete van €150,-.
Meer dan dertig gram is een echte hoeveelheid voor dealers en daar kun je dan ook een taakstraf of gevangenisstraf voor krijgen.

kater

Cijfers
Hoe eng is alcohol en cannabis nu eigenlijk? In 2009 beoordeelde een groep slimmeriken drugs op schadelijkheid voor de gebruiker. Alcohol eindigde op die lijst op plaats vier van de 19. Cannabis kreeg een twaalfde plaats.
Voor de nieuwsgierigen onder ons zijn er ook cijfers over het gebruik en het aantal keren dat het fout ging. Dik 20% van de volwassenen stak ooit een jointje aan. In 2015 is er naar schatting 862 keer een melding gedaan van een incident. Deze cijfers zijn gebaseerd op een verzameling van gegevens, onder andere door ziekenhuizen, & ambulances.
In hetzelfde jaar dronk 80% het afgelopen jaar alcohol. Van alcohol zijn er geen verzamelde cijfers zoals bij cannabis, maar wel specifiekere gegevens. Zo vonden er in 2014 (recentste cijfers) iets minder dan 6.500 ziekenhuisopnames plaats met alcohol als hoofddiagnose. Dan waren er nog ruim 17.000 ziekenhuisopnamen gerelateerd aan alcohol. En dan hebben we het nog niet over de eerste hulp gehad, waarbij zo’n 20.000 man binnenkwamen door alcoholvergiftiging of een ongeval onder invloed van alcohol.

Verslaving
Verslaafd zijn is een beetje een vaag begrip. Omdat ’t zo lastig te meten is, dateert het laatste betrouwbare onderzoek uit 2009. Toen bleek dat ruim 29.000 mensen afhankelijk zijn van cannabis. Hetzelfde onderzoek geeft ook cijfers over alcohol. Daaruit bleek dat 82.400 van de Nederlanders verslaafd is.
Benieuwd naar meer info? Check vooral alle links in het artikel, daar vind je nog veel meer cijfers over drugs! Volgende week vertellen we je meer over het drugsbeleid.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Kom in de ultieme ADE-mood met deze knallende aftermovies

… stilzitten is simpelweg geen optie