Zin en onzin over XTC & Speed

  Leesduur 3 min   |   1 reactie

  2017-11-22 08:25:31 22 november 2017   |   Geschreven door:

Zin en onzin over XTC & Speed

Hoe zit het nou met deze party drugs?

“XTC is superverslavend”, “Alle jongen gebruiken wel drugs.” Allerlei shit doet de ronde over drugs. Tijd om eens te onderzoeken hoe het echt zit. Een paar weken geleden kon je lezen hoe Vadertje Staat het drugsbeleid voor ons geregeld heeft. Deze week delen we de keiharde cijfers over XTC en speed – want die liegen er niet om.

Gebruik
Om te beginnen gooiden in 2015 ongeveer één op de 14 volwassenen ooit een pil in hun mik (7%). Bij speed ligt dit wat lager, één op de 25 mensen (4%) snoof ooit het goedje. Mannen, hoger opgeleiden, stedelingen én jonge mensen gebruiken een stuk vaker. De piek ligt bij 20-24 jarigen: zo’n 18% gebruikte ooit XTC, bij speed is dit 8%. Ook gebruikten jonge mensen een stuk recenter.
Ronnie Flex had beter “alle twintigers zeggen ja tegen MDMA” kunnen rappen.

XTC en speed zijn, na alcohol en cannabis, onder twintigers* de meest gebruikte drugs. Dit roept de vraag op wat voor risico’s het spul nu eigenlijk met zich meebrengt. Daar zijn een hoop onderzoeken naar gedaan, die elkaar soms ook tegenspreken. Om ’t een beetje in perspectief te plaatsen, vergeleek een groep slimmeriken in 2009 bijna twintig soorten drugs op schadelijkheid voor de gebruiker.  XTC (MDMA**) eindigde op plaats 14 van 19. Speed eindigde een stukkie hoger, op plaats acht.

Risico’s
XTC scoorde op een schaal van één tot drie een 1,3 op giftigheid. Tijdens het spacen kunnen er namelijk wat minder prettige bijwerkingen optreden zoals de bekende klapperkaak en hartkloppingen. Over de langetermijneffecten is minder eenduidigheid. Wellicht komt er opheldering als de alle-twintigers-zeggen-ja-tegen-MDMA-generatie groot wordt.
Speed scoort hier een 1,8. Dat is aan de hoge kant. Op de korte termijn kunnen gebruikers last krijgen van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of versnelde pols. Op de lange termijn zijn er flinke risico’s voor de zware gebruiker, zoals ondervoeding en psychosen.

Dit klinkt niet zo best. Laten we, om het een beetje in context te plaatsen, eens kijken naar het aantal keren dat er meldingen worden gedaan. In 2015 zijn er 4.500 drugsmeldingen gedaan. Om iets minder dan 10% van de gevallen ging het om speed, waarvan bijna driekwart meer drugs in z’n lichaam had zitten. Bij het grootste deel ging het om een licht of matig incident. Bij zo’n 40% van de meldingen was er  XTC in het spel. Bij een kwart van deze XTC-meldingen was er een andere drug bij betrokken. Alcohol rekende men voor het gemak even niet mee. Ook bij de pillenincidenten was het merendeel (ruim 70%) licht van aard.

Nu rest de vraag: hoe vaak gaat het dan eigenlijk écht fout? De Doodsoorzakenstatistiek kent een verzamelcategorie waar XTC en speed, maar ook andere stimulerende middelen zoals khat, onder vallen. Op één van de gevallen na kwam dit door een overdosis.

Verslaving
De lovedrug XTC kreeg een 0,6 op het gebied van verslavingsrisico, wat de onderzoekers als “gering” beschouwen. Uit recenter onderzoek (2015) blijkt dat het aantal verslaafden aan XTC op zo’n 110 per jaar ligt (zover bekend in de verslavingszorg).
Speed scoort een stuk hoger op het gebied van verslaving: de onderzoekers beoordeelden dit met een 2,2, wat ze als een aanzienlijk risico beschouwen. In 2015 behandelden verslavingscentra zo’n 1800 mensen primair voor speed.

Sociale schade
Dan beoordeelden de experts de drugs tot slot nog op sociale schade. XTC scoorde een 1,3, doordat er nog wel eens verkeersongevallen gebeuren. Speed scoorde een 1,8. Recreatieve gebruikers lopen in het algemeen niet tegen ernstige sociale risico’s aan, maar verslaafden lopen tegen grote problemen aan, bijvoorbeeld op het gebied van financiën.

Benieuwd naar meer? Volgende week bespreken we coke en GHB.

*Bij alle leeftijden scoort coke net iets hoger dan speed

**MDMA is de stof die in XTC zou moeten zitten en is in dit onderzoek onderzocht. In 92% van de gevallen zit dit ook in Xtc-pillen. 8% van de pillen is vervuild. 

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Het genot van bubbeltjesplastic en ander nostalgisch speelgoed

Hier gingen we vroeger heel lekker op