Zin en onzin over GHB & cocaïne

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-12-09 10:00:55 9 december 2017   |   Geschreven door:

Zin en onzin over GHB & cocaïne

In deze laatste aflevering kijken we kritisch naar wat er nou wel en niet waar is over GHB en cocaïne

“Coke? Dat gebruikt toch niemand.” “GHB is de gevaarlijkste drug ever.” Allerlei shit doet de ronde over drugs. Tijd om eens te onderzoeken hoe het echt zit. Een paar weken geleden deelden we al hoe het zit met XTC en speed. Deze week het laatste artikel in deze serie: de keiharde cijfers over GHB en coke – want die liegen er niet om.

Gebruik
Zo’n één op de 25 mensen snoof ooit een lijntje coke: 4,3%. Bij GHB ligt dat een stuk lager: 1,6%.* Coke wordt, net als speed en XTC, meer gebruikt door mannen, hoger opgeleiden en stedelingen. GHB wordt ook meer gebruikt door mannen, maar verder zijn er geen gegevens bekend. De leeftijd waarop de meesten mensen coke hebben gebruikt, ligt een stuk hoger dan bij speed en XTC: dik 9% van dertigers gebruikten ooit coke.

Risico’s
Ook bij GHB en coke kijken we wat voor risico’s deze drugs met zich meebrengen. Nee, geen enge verhalen, juist wat feiten rondom alle sensationele berichtgeving. Onderzoeken zijn er aan overvloed. Helaas spreken ze elkaar soms een beetje tegen. Om de boel in perspectief te plaatsen, vergeleek een groep slimmerds in 2009 bijna twintig soorten drugs op schadelijkheid voor de gebruiker. GHB staat op plaats nummer negen. Cocaïne krijgt de twijfelachtige eer om op de vijfde plaats te eindigen.

Scores
Laten we eens even kijken waar die ranking op gebaseerd is. GHB scoort middelmatig (een 1,3 op een schaal van 1-3) op giftigheid. In lage doseringen levert GHB namelijk geen directe ernstige risico’s op. Bij hoge doseringen is dit wel het geval: je kunt duizelig worden, overgeven of bewusteloos raken. Het risico op overdosis is vrij groot. Over de gezondheidseffecten op de lange termijn is er niet veel bekend wat GHB betreft.
Coke scoort met een 2 wat hoger op de giftigheidsschaal. Bij hoge doseringen, maar ook bij langdurig gebruik kunnen er namelijk effecten optreden zoals uitputting, epileptische aanvallen, hartfalen, psychoses of hersenbloedingen.
Deze effecten zijn niet mals. Hoe vaak komt het eigenlijk voor dat het echt fataal afloopt? Dit is te zien in de doodsoorzakenstatistiek. In 2014 vielen er 24 doden door cocaïne. GHB is vier keer genoemd. Hierbij is onbekend of GHB heeft bijgedragen aan het overlijden, of dat het de hoofdoorzaak was. Deze rapportage is niet waterdicht: zeer waarschijnlijk worden niet alle drugsdoden geregistreerd.

Verslavingsrisico
De experts beoordeelden GHB iets meer dan middelmatig op het punt verslaving. Afkickverschijnselen kunnen heftig zijn, zo kan de ex-gebruiker maanden later nog last hebben van angst, geheugenproblemen en slapeloosheid. Iets meer dan 800 mensen zaten in 2015 in de verslavingszorg met GHB als hoofdoorzaak.
Coke scoort op verslaving aan de hoge kant. Het risico om verslaafd te worden is vrij groot, en afkicken niet eenvoudig. Zo’n 7.300 mensen werden in 2015 dan ook behandeld voor coke.

Sociale schade
Tot slot scoort GHB middelmatig op sociale schade. De sociale gevolgen van GHB ontstaan doordat mensen bijvoorbeeld met het middel op het verkeer ingaan of machines bedienen. Bij coke ligt het verslavingsrisico wat hoger, doordat mensen niet altijd, zoals gewenst, heel sociaal worden maar juist agressief.

Even de boel op een rijtje zetten. In de vorige artikelen zagen we dat XTC duidelijk de populairste harddrug onder volwassenen is, zo’n 7% gebruikte het ooit. Coke en speed gaan redelijk gelijk op (circa 4%) en vervolgen het lijstje. Dan dalen we een paar procentpunten en volgt GHB (1,6%).

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Pickwick Tea Topics

Het is weer zondag en dus beantwoordt zeikerd Yvo zes 'Pickwick Tea Topics'-vragen