Wie is nou eigenlijk hipster?

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-12-14 10:26:28 14 december 2017   |   Geschreven door:

Wie is nou eigenlijk hipster?

Eigenlijk zijn het allemaal wannabes

Hipsters zijn types die tegen beter weten in blijven boeien. Je kent ze wel. De mannen met lange baarden, zippend aan een veel te ingewikkelde koffie en de vrouwen met een nonchalant hoedje op een festival. Deze clichématige omschrijving van 'de hipster' zal veel mensen niet onbekend in de oren klinken en dat is direct het ironische. Want, dé hipster bestaat niet. Die is ten slotte anders. Of toch niet, en zijn ze allemaal weer hetzelfde en lekker 'herkenbaar'? Ten slotte wordt er overal van 'hipstergedrag' gesproken. Ik deed een poging om erachter te komen: wie is nou eigenlijk hipster? Handleiding voor hipsters
Voor ik mijn zoektocht begon naar de hipsteridentiteit, vroeg ik het Google. De zoekmachine leidde mij naar een pagina waar je zomaar even wordt uitgelegd hoe je d'r eentje kan worden! Top, dacht ik. Toch werd ik niet direct veel wijzer. 'Hipsters zijn mensen die houden van kleding, muziek, eten en bezigheden die buiten de gebruikelijke stromingen vallen.', staat er. Lekkere inkoppers, van het niveau ‘ik hou van leuke dingen doen’ zoals je die nog weleens op Tinder-profielen tegenkomt. In mijn naarstige zoektocht naar de identiteit van ‘de hipster’, vond ik dat Wikipedia zich ook al over dit vraagstuk had uitgesproken. “Hipster is een subcultuur die opkwam in de jaren '90 en in het begin van de 21e eeuw bekender werd en meer in de mainstream terechtkwam. De stroming grijpt terug op de in de jaren '30 en '40 bestaande gelijknamige subcultuur rond jazzmuzikanten.”, zo valt er te lezen.  

Mainstream geworden subcultuur
Hipster was dus een subcultuur, maar is nu mainstream geworden? Dat laatste bewijst misschien het gelijk van uit de grond schietende koffie-toko’s en vegan food bars. Maar is een mainstream geworden subcultuur niet een beetje tegenstrijdig? Niet per se. Waar mijn aanname was dat ‘hipster zijn’ er met name om gaat dat je anders bent dan anderen, blijkt dat het de originele hipster daar helemaal niet om te doen is. Geesteswetenschapper Linda Duits, werkend aan de Universiteit Utrecht, legt uit. "Een hipster kenmerkt zich door te zoeken naar een bepaalde vorm van authenticiteit. Vandaar dat hipsters vaak retro- en vintagekleding dragen, houden van zogenoemd ‘eerlijk eten’ zoals Slow Food en lokaal gebrouwen bier."

Anders dan bij sommige andere subculturen gaat het er dus niet om dat je anders bent, maar dat alles wat je doet, draagt of eet zo puur en ‘echt’ mogelijk is. "Er treedt een steeds groter wordend bewustzijn op bij consumenten over het belang van bijvoorbeeld het gebruik van lokaal in plaats van geïmporteerd voedsel. Deze groeiende interesse zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich ‘hipster’ gaan noemen."

Samenvattend is het meisje met de hoed en haar gloednieuwe “vintage” zonnebril dus helemaal geen hipster. Sterker nog, eigenlijk zelfs het tegenovergestelde. Jammer Sterre en Sem, jullie zijn wannabes…    

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Klaar met kerstcadeaustress

Eerste hulp bij verantwoorde cadeaus