Waarom willen MBO'ers per se student worden genoemd?

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2018-05-22 09:23:41 22 may 2018   |   Geschreven door:

Waarom willen MBO'ers per se student worden genoemd?

Die 10% korting bij de WE mis je echt niet

MBO’ers willen ook student zijn. Klaar voor de start? Go! De reacties op social media barsten los en hoogopgeleid Nederland lacht in haar vuistje. Dan kunnen we de Jupiler League ook Eredivisie gaan noemen en mag het verschil op de middelbare school ook wel afgeschaft worden. Maar waarom zouden MBO’ers student willen worden?

Het probleem ligt hem in de wet. Door de overheid worden MBO’ers namelijk al lange tijd als student gezien, maar volgens Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs merken ze hier in de praktijk vrij weinig van. JOB legt aan heel Nederland uit hoe het zit: ‘’Je gaat het vanzelf geloven als iemand vaak genoeg zegt dat je geen student bent.’’ Maar dat geloven is het probleem niet zo zeer. Waar het wel om gaat? Studentenkorting. Ja, echt. En dan niet in het OV want daar maakt de MBO’er al gebruik van. Het gaat om de 10% korting bij de WE en die ene kroeg in de stad waar je niet binnenkomt als je niet in het bezit bent van een studentenpas (HBO of universitair).

WAAROM?!
Dan komen we bij het punt waar het echt om gaat. Want hey: waarom zou je per se student willen zijn? Die 10% korting mis je vast niet (of die broek nou 50 euro kost of 45 euro, so what?) en die kroeg vol corpsballen wil je vast ook niet naar binnen. En wat is er mis met géén student zijn? De krampachtigheid waarmee we tegenwoordig ie-de-reen gelijk willen stellen, daar krijg ik nou uitslag van. Juist de verschillen die we in onze samenleving ervaren, versterken onze maatschappij.

Get over yourself
Daarmee komt de kern van het probleem naar voren: de manier waarop we naar elkaar kijken. De elitaire houding die sommige studenten aannemen tegenover MBO’ers, is nergens op gebaseerd. Het is een eindeloze discussie die terug gaat naar de tijd waarin je geboren werd als bakkerszoon en daarom bakker werd, of als kind van een arts en daarom maar universiteit gaat doen. Echt waar, get over yourself als je hierover struikelt. Je geniet van de grootste voordelen van student zijn (gratis reizen en goedkoop lenen), de rest lijkt me bijzaak.

Conclusie? Niveauverschil is niet erg. Hoe je het ook went of keert, universitaire studenten kunnen beter leren en MBO-studenten zijn praktisch beter. Dit is niet erg! De meeste kinderen uit de E11 zullen ook niet in de F1 gaan voetballen en als je je d’tjes en t’tjes niet goed onder controle hebt is een carrière als journalist misschien niet voor je weggelegd. Kunnen we deze verschillen niet gewoon accepteren en ieder floreren op een manier die bij ons past? Of we dan student of scholier worden genoemd, is wat mij betreft bijzaak.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Het complete Hollywoodcliché dossier #5: Gemaakt in Hollywood = settled for life

Hoef je na de hoofdrol in een kaskraker nooit meer te werken?