Waarom je oude kleding beter niet kunt doneren

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2018-01-04 09:00:30 4 januari 2018   |   Geschreven door:

Waarom je oude kleding beter niet kunt doneren

En vooral wat je er dan wél mee kan doen

Eens in de zoveel maanden is het weer tijd om je kledingkast op te ruimen. Je lacht om kleding waar je nu nooit meer geld aan uit zou geven. En wat doe je vervolgens met je oude kleding? Je kan het natuurlijk weggooien, maar je besluit om het aan het goede doel te geven. Er kan zomaar iemand heel blij worden van jouw oude meuk. Voordat je besluit om je kleding aan mensen in derde wereldlanden te geven, is het echter verstandig om eerst even verder te lezen.

Eigen kledingindustrie
Een leuk Adidas jasje, een chille H&M broek die helaas te klein is en zelfs je oude ondergoed. Het wordt allemaal verkocht op markten in de derdewereldlanden. Dat de bevolking onze oude kleding koopt, betekent echter dat ze niet of nauwelijks kleding uit hun eigen land kopen. De eigen kledingindustrie wordt hierdoor benadeeld. Een aantal Afrikaanse landen gaan de grenzen sluiten voor tweedehands kleding. Ze hopen zo dat de inwoners weer plaatselijk geproduceerde kleding gaat kopen. Of het gaat helpen is de vraag, want veel inwoners kopen de Westerse tweedehandskleding graag. Het blijft een lastige kwestie, omdat je enerzijds een deel van de bevolking er erg blij mee kan maken, terwijl je anderzijds de lokale kledingindustrie benadeelt. Maar denk er wel nog een extra keertje over na.

Vuilnisbelten vol
Daarnaast belandt daar een groot deel van de kleding op vuilnisbelten. Sommige kledingstukken vallen gewoon niet in de smaak of de kwaliteit is zo slecht dat deze niet verkocht kunnen worden. Deze kleding belandt dus uiteindelijk op de vuilnisbelt. En dat is niet alleen zonde, maar ook slecht voor het milieu. Kleding is meestal niet biologisch afbreekbaar. Deze kledingafvalberg stoot dan voor lange tijd giftige gassen uit.

Alternatieven
Maar wat kunnen we dan wel met onze oude kleding doen? Ten eerste is het natuurlijk altijd goed om even rond te vragen aan familie of vrienden of ze wat over willen nemen. Het organiseren van een kledingruil kan ook heel leuk zijn. Zo houd je er zelf misschien nog iets leuks aan over. Je oude kleding kun je ook verkopen op Marktplaats of United Wardrobe. Dat levert een leuk zakcentje op. Je kunt je kleding ook wegbrengen naar tweedehandswinkels, weggeefwinkels of schenken aan het Leger des Heils. Zo help je mensen in Nederland, die bijvoorbeeld zelf geen of weinig geld hebben voor nieuwe kleding.

De ultieme oplossing
Maar er is één oplossing die overal bovenuit springt: consuminderen! Stop met het kopen van zo ontiegelijk veel kleding. Denk beter na voordat je iets koopt en koop kleding die langer meegaat.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Deze goede voornemens zijn wél een leuke uitdaging

Meer sporten en minder eten vinden we maar saai. Hier wat leukere ideeën!