Waarom het weer zo megaraar doet de laatste tijd

  Leesduur 2 min   |   Plaats reactie

  2018-04-10 10:29:51 10 april 2018   |   Geschreven door:

Waarom het weer zo megaraar doet de laatste tijd

We willen nou wel eens zomer!

Het is een winter die maar niet op lijkt te houden: in maart hebben we nog sneeuw en flinke kou gehad. Er is zelfs op de grachten geschaatst. Super leuk allemaal, maar inmiddels is het april en hadden we best wel wat meer zon willen zien. We hadden kou, toen even stralende zon waardoor we dachten dat het lente was, en toen toch weer ijzige kou. Hoe komt het toch dat het weer zo f*cking raar doet?

Allereerst moeten we duidelijk maken dat onze winters een stuk zachter zijn geworden over de laatste tientallen jaren. We hebben een flink aantal strenge winters gehad maar het valt in het niet bij de hongerwinter van ’44 of de winter van ’63 (ook wel bekend van de Nederlandse film ''De Hel van '63'', goede film trouwens). We zijn dus eigenlijk gewoon een stelletje zeikerds met z’n allen.

Trailer: De Hel van '63

Dat gezegd hebbende, kunnen we door naar waar het nou echt over gaat: het weer wat heel raar lijkt te doen. We raken soms in oktober nog de 20 graden aan en andersom lijkt de winter steeds langer door te gaan. New York Times heeft voor ons het antwoord: het heeft allemaal te maken met klimaatverandering.

Er is veel debat over de mate waarin klimaatverandering impact heeft op de temperatuur. Volgens veel wetenschappers komt dit doordat er zo veel verschillende factoren meespelen. Rick Thoman, climate services manager bij de National Weather Service in Alaska, legt het uit. Hij vertelt in het artikel dat iedereen het er wel over eens is dat de verwarmde Noord- en Zuidpool invloed kunnen hebben op de noordelijke en zuidelijke regio’s van de wereld. De exacte connectie moet alleen nog goed onderzocht worden, en dat wordt dus ook veel gedaan. Feit is wel dat het ermee te maken heeft.

Lang verhaal kort: er zijn veel mogelijke redenen waardoor het weer raar doet. We weten in ieder geval wel alvast dat de poolkappen er sowieso iets mee te maken hebben. Verder zijn er meerdere mogelijke redenen: klimaatveranderingen, verschuivende seizoenen of het feit dat we gewoon enorme watjes zijn met z’n allen. De winter begint later maar gaat daardoor langer door. Toch kunnen we dan extra genieten als die heerlijke, langverwachte zomer er dan eindelijk is!

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Het was weer ultiem genieten op Twitter tijdens #TemtationIsland

We krijgen er maar geen genoeg van