Waarom de Amerikaanse wapenwet nooit zal veranderen

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2017-11-16 08:40:52 16 november 2017   |   Geschreven door:

Waarom de Amerikaanse wapenwet nooit zal veranderen

De gekke Yankees zijn verknocht aan hun wapentuig. Wij zochten uit waarom.

Het zal niet lang meer duren of het is weer raak: één of andere gek richt een bloedbad aan in één van de Verenigde Staten van Amerika. Vervolgens gaan een stelletje jonge democraten, in de steden langs de Oost- en Westkust, de straat op om te demonstreren. Daarna komt er een publiek debat op gang. Er worden een paar kromme vergelijkingen gemaakt, Trump roept iets totally offensive en dan gebeurt er... Helemaal niets. Wij checkten hoe dat komt.

Het Tweede Amendement
Een belangrijke pijler in het Amerikaanse wapendebat is het Tweede Amendement. Dit amendement is onderdeel van de Bill of Rights, daarin staan de tien grondrechten van de Amerikaanse staatsburger. Zo verleent het Eerste Amendement je vrijheid van meningsuiting en religie en mag je van het Vijfde zwijgen tijdens je eerlijke proces. Welk recht geeft het Tweede Amendement elke burger? Juist, het recht om een wapen te bezitten en te allen tijde bij zich te dragen.

De Republiek
Deze amendementen zijn aan de grondwet toegevoegd in 1791 en lijken misschien niet meer zo relevant. Maar voor de gemiddelde Amerikaan is de Bill of Rights bijna belangrijker dan de Bijbel. Om dat te begrijpen, moeten we terug naar de vrijheidsstrijd van de Amerikanen. Want voordat de Yankees hun onafhankelijkheid verworven, werden de burgers van de Britse koloniën kapotbelast. Import, export en andere regulering: alles werd bepaald door de Engelsen, wat uitbuiting van de bevolking tot gevolg had.
Toen de onafhankelijkheid een feit was, hadden de inwoners van de verse Verenigde Staten een flink wantrouwen in het begrip overheid. Hun ideaal was, en is, een utopische republiek met een zo klein mogelijk nationaal bestuur. Want een overheid staat vrijheid in de weg. De filosofie is: hoe minder de regering zegt wat je moet doen, hoe meer jij op een zelfstandige en vérstandige manier je eigen leven inricht.

Manifest Destiny
Daar sta je dan, midden in het Wilde Westen, met je winkeltje in een uitgestrekt niemandsland. De overheid is ver weg in Washington D.C., bezig om zo klein mogelijk te zijn en zich niet met jou te bemoeien. Dan komen er plots twee bandieten uit Mexico. Ze willen je beroven, je vrouw in al haar gaten verkrachten en je winkeltje in de hens steken. God bless these United States, want in de grondwet staat het Tweede Amendement. Zonder aarzelen pak je jouw Magnum .44 en schiet die twee bandieten helemaal aan flarden. Geen gezeik, geen onderzoek, geen rechtszaak. Jij stond volgens de grondwet volledig in je recht. Maar zijn zulke scenario’s nog wel van deze tijd?

Terug naar de overheid
De tijd van het Wilde Westen is voorbij, maar het wantrouwen in een grote overheid bestaat nog steeds. De historische ontwikkelingen in de twintigste eeuw voeden dat wantrouwen nog verder. Denk aan de massamoorden van Stalin in de Sovjet-Unie, de verschrikkingen in Nazi-Duitsland en de Berlijnse Muur. In de ogen van de Amerikanen had al deze ellende voorkomen kunnen worden als de bevolking het recht zou hebben gehad wapens te dragen.
In de States wordt het afschaffen van de wapenvrijheden gezien als de eerste stap naar een dictatuur. Waar wij een president zien die wapens wil afschaffen, zien Amerikanen een nieuwe Hitler. Mocht er ooit een president komen die het lukt om het Tweede Amendement uit de grondwet te schrappen, dan zal de helft van de Amerikanen dit niet pikken. Ze zullen hun Snub Nose of Desert Eagle uit het nachtkastje pakken en gezamenlijk naar 1600 Pennsylvania Avenue marcheren. Ze zullen uiteindelijk maar één wens hebben: het hoofd van hun president. En zeg nou zelf: dat willen we nou óók weer niet, toch?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Yannick Dekeukelaere: “Er bestaan te weinig grappige boeken”

Voor als je er als een Mount Everest tegenop ziet om je twintiger jaren achter je te laten