Niet New York, maar Philadelphia

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-10-05 08:41:34 5 oktober 2017   |   Geschreven door:

Niet New York, maar Philadelphia

Naar NYC gaat iedereen al, daarom checkten wij Philly!

New York, Country Jungle Where Dreams are Made of, The City that Never Sleeps, een fantastische stad voor een stedentrip, maar ook een beetje Disneyland. Bij de 8,5 miljoen inwoners van New York, voegen zich jaarlijks zo’n 58,5 miljoen toeristen. En dus is het soms moeilijk om de drukte en de souvenirpetjes met I love New York te ontwijken.

Natuurlijk valt er ontzettend veel moois te zien in The Big Apple. Maar mocht je het circus een beetje zat worden, dan kun je er ook voor kiezen om een paar dagen te ontsnappen naar New Yorks kleine zusje: Philadelphia. Met de bus ben je er in ongeveer twee uur en voor maar zo’n tien dollar. Toegegeven, ook in Philadelphia komen steeds meer toeristen, maar vaak alleen voor een dagtrip. Als je uit de buurt blijft van de bustours die rond het Liberty Bellmuseum cirkelen, is Philly een heerlijke, authentieke stad. Door the streets of Philadelphia kun je rustig rondstruinen om het echte Amerikaanse stadsleven te aanschouwen. Bonus: ook te doen met een krap budget.

Rijtjeshuizen
Niet flats, maar rijtjeshuizen domineren het grootste deel van Philadelphia. Zeker wanneer je buiten het centrum komt. De stad voelt daardoor vertrouwd aan. Vanaf de beroemde Rocky Steps kun je een wandeling maken door wijken als Fairmount en Spring Garden. Naast veel gekleurde rijtjeshuizen en gezamenlijke tuintjes, kom je daar soms ook onverwachte terrasjes tegen, bijvoorbeeld een Belgisch biercafé. Het Fairmount Park langs de Schuykill rivier is een verademing in vergelijking met het toeristische Central Park in New York.

Fietsen
Philadelphia heeft een redelijk populair bike share programma. Voor tien dollar kun je met een weliswaar loodzware, maar verder prima fiets een dag door de stad crossen. En hoewel fietsen in de VS nooit zo veilig is als thuis, is het in Philly veelal goed te doen. Je kunt met de fiets bijvoorbeeld de oversteek maken naar West-Philadelphia. Hoewel dit gebied vroeger niet zo’n beste reputatie had (The Fresh Prince vluchtte ervandaan), zijn er zeker leuke stukken. Je kunt bijvoorbeeld even relaxen in Clark Park en hippe koffie halen aan Baltimore Avenue.

Meer hippigheid
Net als West-Philadelphia, is Fishtown een wijk in ontwikkeling, maar (gelukkig) nog lang niet op het punt dat er op iedere hoek een Starbucks zit. In Fishtown vind je originele restaurants, straatkunst, vintagewinkels en ook nog genoeg details die herinneren aan het verleden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oude ijzeren hekken voor de deuren, waar vaak vis- of waterelementen in verstopt zitten. Pas als je ’s avonds in je eentje loopt wel een beetje op, want sommige straten in Fishtown zijn nog wel wat, uhm, fishy.

Philly Cheese Steak
Natuurlijk, in New York heb je zat fastfood- en broodjeszaken. Maar voor een echte Philly Cheese Steak zul je toch echt naar Philadelphia moeten. Dit broodje met een soort gebakken rosbief, gebakken uien en gesmolten kaas, inclusief friet met nog meer kaas, mag je niet missen. Zelfs als de kaas uit een spuitbus komt. Twee van de oudste Cheese Steak tentjes vind je in Passyunk. Pat’s Steaks en Geno’s Steaks zitten als twee echte rivalen tegenover elkaar en hebben allebei grote neon uithangborden. Bij beiden voel je je meteen vijftig jaar terug in de tijd geslingerd, terwijl je met je in papier verpakte broodje en literbeker cola jongeren uit de buurt honkbal ziet spelen op het veld ernaast.

Deze gids werd mede mogelijk gemaakt door mijn eigen Phillystadsgids. Dankjewel, Callie!

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Geen Drank & Drugs, maar seks, drugs & rock 'nd roll bij The Rolling Stones

Wat weten de concertbezoekers van deze oude rockers?