Met deze tips is het nooit meer Blue Monday

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2018-01-15 11:02:33 15 januari 2018   |   Geschreven door:

Met deze tips is het nooit meer Blue Monday

Krijg grip op je dip

Blue Monday, experts zeggen dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is. Natuurlijk snappen we wel dat deze dag op een maandag valt, want zeg nu zelf, dit is vast ook niet jouw favoriete dag van de week. Het is wel dag waarop extra aandacht wordt geschonken aan depressie. En dat is niet overbodig want heel veel mensen krijgen in hun leven te maken met een depressie, en als je daar op tijd bij bent, is deze te voorkomen. Bij Check dit FF zeggen we daarom: Krijg grip op je dip!

Niet niks
Iedereen voelt zich wel eens down of somber, maar dan ben je nog niet meteen depressief. Zo'n zwarte wolk, die na een tegenvaller vaak voorkomt, gaat meestal binnen een paar dagen weg. Mocht dit niet zo zijn, dan is het verstandig om hulp te gaan zoeken. Een depressie is niet niks, maar wel goed te behandelen.

Hoe is een depressie te herkennen?
Je zou je zorgen moeten gaan maken als je je iedere dag somber voelt en daarbij totaal geen energie hebt. Daarnaast is er een grote kans dat je eetpatroon veranderd is in een uithongerstadium of juist eentje waarin vreetbuien vaak voorkomen. Concentreren lukt je niet meer en nergens lijk je nog plezier uit te halen. Dit alles gaat vaak gepaard met het gevoel dat je compleet onder die grote zwarte wolk verdwenen bent.

Het verloop van een depressie
Het komt niet vaak voor dat je van de een op de andere dag depressief bent. En dan bedoelen we ook echt depressief, een stapje heftiger dan een dipje. Meestal gaat het geleidelijk en krijg je te maken met steeds meer van de bovengenoemde symptomen. Als je hier niets aan doet, kan een depressie uit zichzelf overgaan, maar die garantie bestaat niet. Hulp zoeken is daarom echt verstandiger dan met dit probleem te blijven zitten.

Hoe krijg je een depressie?
Vaak is het moeilijk om slechts één ding aan te wijzen als oorzaak van een depressie. Bij veel mensen is het daarom een combinatie van verschillende oorzaken. Je kunt bijvoorbeeld 'biochemisch' niet in balans zijn. Dit betekent dat je van een stofje in je hersenen juist teveel of te weinig hebt, waardoor je stemming flink kan wisselen. Depressies kunnen ook erfelijk zijn, dus met depressies in je familie is er voor jou ook een grotere kans om ooit depressief te worden. Natuurlijk kan datgene wat je meemaakt op een dag ook een grote factor zijn in het wisselen van je stemming. Relatieproblemen, geldproblemen, ziekte of rouw, ze maken het leven niet bepaald rooskleurig en kunnen zelfs de aanleiding zijn voor een depressie.

Gelukkig is er hulp
Als je met een depressie worstelt, hoef je dat gelukkig niet in je eentje te doen. Professionele hulp, in de vorm van therapie of medicatie, kan je een flinke duw in de goede richting helpen. Als je bijvoorbeeld last hebt van een winterdepressie, dan is lichttherapie wellicht een goede optie. En als je keer op keer dezelfde 'fouten' blijft maken, zou cognitieve gedragstherapie goed kunnen helpen. De beste raad is om vooral niet met deze gevoelens te blijven zitten, want dan maak je het jezelf vaak nog moeilijker dan eigenlijk nodig is.

Tips om de zwarte wolk buiten de deur te houden
Ook al is het verleidelijk om in bed te blijven liggen, probeer vooral om iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en er ook op dezelfde tijd weer uit te komen. Een beetje structuur in je dag aanbrengen, is in dit geval erg belangrijk. In beweging blijven kan er ook voor zorgen dat je die zwarte wolk te snel af bent. De endorfine die vrijkomt tijdens het sporten, geeft depressie geen kans om te overleven. En natuurlijk is het niet verkeerd om gezelschap op te zoeken om de nodige afleiding te krijgen.

Leesvoer
Nellie Wilschut - In de put uit de put

Ernst Bohlmeier - Voluit Leven

'Grip op je dip'

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Merg & Been: Hiermee zou Tinder echt geweldig worden

Betrouwbaar kunnen Tinderen, wie wil dat nou niet?