Is de ondergang van ‘The Flying Dutch’ het begin van festivalmoeheid in Nederland?

  Leesduur 4 min   |   1 reactie

  2018-05-07 15:19:50 7 may 2018   |   Geschreven door:

Is de ondergang van ‘The Flying Dutch’ het begin van festivalmoeheid in Nederland?

... een dagje festivallen was nog nooit zo duur

Met veel bombarie kondigde John Ewbank, hitschrijver voor onder andere Marco Borsato en verantwoordelijk voor het minder succesvolle Koningslied in 2013, in verschillende landelijke media ‘The Flying Dutch’ aan. Nederland was een mega dance-evenement rijker, met maar liefst een potentiële opkomst van 100.000 bezoekers verdeeld over Amsterdam, Rotterdam en EIndhoven. Waar de eerste editie in 2015 binnen een week uitverkocht raakte en de tweede naar eigen zeggen zelfs na 6 uur, hapert het inmiddels. Vorig jaar was het feest ondanks vele weggeefacties bij radiozender 538 niet uitverkocht, en voor de editie van dit jaar is er zelfs een samenwerking met Albert Heijn opgezet om de kaarten aan de man te brengen. Is het einde van ‘The Flying Dutch’ in zicht, en daarmee het begin van de festivalmoeheid in Nederland?

Nederland festivalland
Dat we in Nederland wel houden van een feestje weten we allemaal. De cijfers zijn indrukwekkend. Dit jaar alleen worden er 836 officiële festivals georganiseerd, waarvan meer dan de helft muziekfestivals zijn. Met een totaal van maar liefst 18,2 miljoen verwachtte bezoekers kunnen we niet ontkennen dat Nederland een festivalland is. Nergens in Europa is het aantal bezoekers ten opzichte van het aantal inwoners zo hoog als in Nederland. Toch beginnen de eerste scheurtjes in deze festivalmania zich te openbaren, zo constateerde we op basis van de gegevens van het culturele adressenbestand ‘AdresData’. Waar er in 2016 nog zo’n 1.000 festivals werden georganiseerd met een bezoekersaantal van 19,5 miljoen bezoekers, is sinds 2017 een duidelijke terugval zichtbaar van zo’n 15% in zowel het aantal georganiseerde festivals als de bezoekersaantallen per festival.

Feesten was nog nooit zo duur
Vooralsnog trekken festivalorganisatoren zich daar weinig van aan. Dit jaar stijgen de prijzen van festivaltickets zelfs flink. Een ‘dagje festivallen’ wordt nog duurder, en het is de vraag hoe lang het festivalpubliek waterige biertjes van €2,85 accepteert. Al in 2014 schreef De Correspondent over het fenomeen festivalmoeheid. Daarnaast zijn de meeste festivals allang niet meer uniek. Alleen al in Utrecht zijn er 8 compleet inwisselbare foodtruckfestivals in nog geen anderhalve maand tijd, om nog maar niet te spreken over de house- en technofeesten die allemaal min of meer hetzelfde concept produceren. The Flying Dutch is niet anders. Ook dit jaar vinden we de bekende namen als Afrojack, Sunnery James & Rian Marciano en Armin van Buuren. Gaaf? Zeker. Vernieuwend, dat niet. De festivalbubbel lijkt op zijn hoogtepunt. Maar voordat ‘ie knapt, wensen we je een fijne zomer vol met sterke optredens en herkenbare festivaluitspraken.

Hoe ziet jouw (festival)zomer eruit?

  • Festivalmoeheid? Ik heb er minstens drie gepland!
  • Ik ga alleen nog naar gratis of goedkope festivals
  • - Festivals? Ik koop liever een sixpack en draai ’n Spotify-playlist op m’n dakterras

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Een ode aan de seksshop

...want offline dildo's shoppen heeft toch meer charme dan veilig online