Hoe Narcos en The Wolf of Wall Street het drugsgebruik in Nederland beïnvloeden

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2018-06-29 11:00:23 29 june 2018   |   Geschreven door:

Hoe Narcos en The Wolf of Wall Street het drugsgebruik in Nederland beïnvloeden

Over de normalisering en idealisering van drugs

Bij The Wolf of Wall Street wordt het witte poeder gesnoven alsof het niks is, Lil Kleine scoorde een monsterhit met drank en drugs en Narcos is misschien wel de één van de meest bekeken series op Netflix. Drugs worden tegenwoordig verheerlijkt op veel plekken, maar wat voor gevolgen heeft dat voor onze samenleving?

Turkse rapper Ezhel is ongeveer een maand geleden opgepakt voor het verheerlijken van wiet en het aanzetten tot drugsgebruik. Inmiddels is hij vrijgesproken maar in onze Nederlandse, gedoogsamenleving kunnen we ons er niks bij voorstellen dat iemand daarvoor wordt opgepakt. Maar hoe zit dat met harddrugs? Ook wat dat betreft valt het wel mee. Als Lil Kleine rapt over hoe hij 1, 2, 3, 4 pillen heeft gebruikt en als The Wolf of Wall street wijdverspreid bekeken wordt door jong en oud, is het moeilijk voor te stellen dat we daar veel problemen mee hebben.

Fictie en werkelijkheid
Dat brengt ons bij de volgende vraag: hoe veel kwaad kan het nou eigenlijk? Kunnen we tegenwoordig niet heel goed bepalen wat het verschil is tussen fictie en werkelijkheid? Nou, nee. Niet alleen in films worden drugs verheerlijkt, ook in liedjes. En de zangers, bands en rappers van die liedjes zitten volop op social media. Doordat die scheidslijn steeds meer vervaagt is het lastiger om te bepalen waar de grens zit.

Uit een studie van de New York Film Academy blijkt dat er in de afgelopen 30 jaar een enorme stijging is geweest in het verschijnen van drugs in films. Toch lijkt het niet alsof dit veel invloed heeft gehad op het drugsgebruik. Toch zien we de afgelopen paar jaar de invloed van social media groeien. Rappers als Ronnie Flex en Boef worden op een bepaalde manier toegankelijker, waardoor die scheidslijn waar we het eerder over hadden vervaagt. Dit maakt het lastiger om je de gevolgen van drugs te realiseren.

Way back
Het is namelijk niet iets nieuws dat drugs verheerlijkt worden. The Beatles zongen al in 1967 over LSD met hun nummer Lucy in the Sky with Diamonds en in de film Trainspotting (1996) wordt haarfijn uitgelegd waarom mensen drugs gebruiken. Waarom zouden we nu ineens meer problemen hebben met dit soort invloeden dan toen? Het verschil met toen is vooral dat drugs toen nog echt hoorde bij subculturen, terwijl het nu een breder en algemener ding is geworden. Drugs zijn toegankelijk voor iedereen.

De gevolgen op onze samenleving zijn nog te overzien. In Nederland voeren we weliswaar nog de boventoon wat betreft drugsgebruik, vooral als het gaat om MDMA- of cocaïnegebruik. Dit is iets wat al flink tijd zo is. Een andere ontwikkeling is dat het taboe totaal verdwijnt. Niemand kijkt meer raar op als je wel eens een pilletje neemt of lijntje snuift. Op deze manier kunnen we drugs bespreekbaar maken en daar is nog nooit iets van op achteruit gegaan. Ongetwijfeld heeft de verheerlijking van drugs ook negatieve effecten, maar ik geloof niet dat het zo veel kwaad kan als sommige beweren.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?