Feitjes op vrijdag: de meest onschuldige levensgevaarlijke E-nummers

  Leesduur 3 min   |   Plaats reactie

  2017-07-14 07:23:02 14 juli 2017   |   Geschreven door:

Feitjes op vrijdag: de meest onschuldige levensgevaarlijke E-nummers

Deze vrijdag duiken we in de wondere wereld van de E-nummers. Over eventuele effecten van E-nummers wordt namelijk veel te hysterisch over gedaan en dat zijn we goed zat.

Ja, je leest het goed. Vandaag gaan we met gestrekt been de E-nummerdiscussie helemaal kapot tackelen. Want op de redactie hebben we het helemaal gehad met artikelen waarin vage voedingsgoeroes moord en brand schreeuwen over E-nummers. En ook onze tante Gerda, die zegt dat ze een mindfullness en E-nummerloos dieet volgt, zijn we spuugzat. Vandaag laten we zien welke ‘gevaarlijke’ E-nummers eigenlijk de meest natuurlijke en essentiële voedingsstoffen zijn.

E330
Oh, nee! Behoed je voor E330. Het kan namelijk een opgezwollen gezicht en buik veroorzaken. Ook is E330 één van de veroorzakers van geestelijke geïrriteerdheid en humeurigheid. Heb jij hier last van? Stop dan snel met het eten van: citroenen, sinaasappels, limoenen, pomelo's, grapefruits, mandarijnen, kumquats en drink alsjeblieft geen Earl greythee meer, want daar zit het allemaal in. E330 is namelijk niets minder dan ordinair citroenzuur. Tegenwoordig is de anti-E-nummerlobby vooral boos over het feit dat citroenzuur, middels een schimmel, uit suiker wordt gewonnen. Dat is volgens hen geen ‘natuurlijke manier’, maar aan de andere kant: anticonceptie is dat evenmin.

E300
Nog zo’n ongelofelijk monster is E300. Volgens de website van de club ‘Zeer Ongeruste Nederlanders’ is dit een verdacht goedje. In grote hoeveelheden kan E300 leiden tot diarree en de vorming van pijnlijke nierstenen. Maar wie beweert dat hij of zij E300 vermijdt, liegt dat hij barst óf verkeert in een permanente staat van levenloosheid. E300 is namelijk veel bekender onder zijn échte naam: Vitamine C. Zonder vitamine C krijgen we scheurbuik, vallen onze tanden uit en sterven we een langzame, pijnlijke dood. Als iemand ooit nog tegen je durft te zeggen dat hij of zij geen E-nummers eet, mag je hem twee dingen geven: een muilpeer of een kiwi. Beiden zeer gezond.

E460
De nummers worden steeds hoger, dus dat móet wel betekenen dat de stoffen steeds schadelijker worden, toch? Als we het internet moeten geloven wel, maar als we kijken naar de wetenschap – je raadt het al – niet. Nummertje 460 lijkt óók weer een duivelse creatie. Het wordt gebruikt in lak, verf en rubber. Daarnaast zit het ontzettend veel in wattenstaafjes en katoen. Wat er zo slecht aan is? Volgens internetgekkies is het zwaar kankerverwekkend. Maar is dat zo? Nou, nee, want het is gewoon cellulose. Dat klinkt misschien een beetje eng, we geven het toe. Maar denk nog eens terug aan de biologielessen op de middelbare school. Cellulose, is dat niet gewoon de wand van een plantencel? Ja, bingo. Dat spul wat in je aardappeltjes zit, in je brood, in je sla, in al je lekkere groenten en fruit. Zit het dus ook in je katoenen shirt? Jazeker. Maar is het kankerverwekkend? Not so much.

E640
Dit nummer is de hachelijke en misleidende naam voor glycine. Glycine, dat klinkt als een binnen twee seconden dodelijk gif, wordt gebruikt als smaakversterker in ons eten en als bindmiddel in de cosmetische industrie. Nee, het internet vindt dit geen goeie combinatie, het zou namelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. Als dat waar zou zijn, hadden we een groot probleem. Ons lichaam maakt glycine namelijk helemaal zelf aan, we hoeven daar niets voor te doen. Glycine is een belangrijk aminozuur, een levensbouwsteen, en zorgt in het menselijk lichaam voor goede communicatie tussen verschillende zenuwen en spieren.

Tante Gerda
Dus als Tante Gerda binnenkort weer zwetsend voor je deur staat, of als die vervelende huisgenoot voorstelt om je body te flushen door te detoxen met een E-nummerloos dieet, dan weet jij hoe je ze genadeloos moet dissen. Zo kun je lekker in je katoenen onesy voor de buis een citroentje eten.

Wil je een website laten maken?

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Deze hardlooptypes herkennen we allemaal

Op wie lijk jij het meest?