Dit zegt de wet over harddrugs

  Leesduur 3 min   |   3 reacties

  2017-10-28 09:48:45 28 oktober 2017   |   Geschreven door:

Dit zegt de wet over harddrugs

Klaar met de geruchten, dit zijn de échte regels

“Met een klein beetje drugs op zak is er niks aan de hand.” “Als je gepakt wordt, heb je meteen een strafblad.” Allerlei shit doet de ronde over drugs. Tijd om eens te onderzoeken hoe het echt zit. Vorige week deelden we al het beleid en de cijfers over alcohol en cannabis. Deze week gaan we het eens over de wetgeving van andere poedertjes en pilletjes hebben. Deze is namelijk voor alle harddrugs hetzelfde.

Beleid
De belangrijkste wet op het gebied van drugs is de Opiumwet waarin vadertje Staat zegt wat wel en niet mag. Daarnaast zijn er nog een paar wetten, die zich bijvoorbeeld richten op het aanpakken van types die drugs willen gaan maken. Zo’n beetje alle bekende recreatieve drugs* staan op lijst I van de Opiumwet, wat maakt dat het harddrugs zijn. De lijst is oneindig lang, maar de bekendste middelen zijn speed, XTC, cocaïne, GHB, 2CB en 4FA. Dit betekent dat de overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Gebruiken is niet per wet verboden, maar het verkopen, bezitten of maken van harddrugs wel. Het OM vindt het belangrijk om handelaren op te sporen, waardoor ze niet zoveel van hun kostbare tijd aan gebruikers besteden.

Als je maximaal één pil, een halve gram heroïne of cocaïne of andere synthetische drugs hebt** wordt het alleen afgepakt. Dit komt omdat dit wordt gezien als een “gering feit.” Je zaak wordt geseponeerd (niet vervolgd) op afstand en je krijgt geen strafblad. Interessant is dat er niets staat over plantaardige drugs zoals paddo’s en qat. Na een mailtje aan het OM blijkt dat er geen hoeveelheid op de site staat “omdat deze drugs niet veel voorkomen.” Voor de plantaardige shit geldt wel gewoon hetzelfde: “een enkele gebruikershoeveelheid wordt gedoogd.” Hoeveel dat is, mag Joost weten: het OM noemt het niet.

Misdrijf
Als je meer op zak hebt, pleeg je een misdrijf en ben je dus mooi de sjaak. De richtlijnen voor de boete die je krijgt staan in het puntensysteem. Elke punt kost bijna dertig eurootjes, twee uur taakstraf of één dag gevangenisstraf. Het bezitten van meer harddrugs dan hierboven staat, levert gemiddeld tien punten op.  Als je meer dan dertig gram hebt wordt het aantal punten hoger. Soms krijg je direct bij je aanhouding een boete voorgelegd. Dit is een “schikkingsvoorstel”.  Hiermee wordt de zaak meteen afgehandeld. Dit voorkomt niet dat je een strafblad krijgt en heeft, behalve dat je er snel van af bent, verder geen voordelen. Je stemt namelijk in met je aanklacht. Als je de boete nog niet hebt betaald, is het makkelijker om tegen de boete in beroep te gaan. Hierover kun je met een advocaat overleggen.

Verklaring Omtrent Gedrag
Je hoort veel verhalen over dat je met een strafblad geen VOG meer kunt krijgen. Dit kan het geval zijn, maar hoeft niet persé. Justitie zal kijken of jouw misdrijf een probleem kan vormen bij het werk wat je wil doen. Hierbij wordt gekeken naar je aantekeningen van de afgelopen vier jaar. Als je onder je 23e onder de scheef gaat zijn ze iets milder, dan wordt er alleen naar de laatste twee jaar gekeken.

Benieuwd naar meer? Volgende week delen we de keiharde feiten over XTC en speed.

*De Magic Truffel is een interessante uitzondering die tussen de regelgeving in valt
**Alle laboratoriumdrugs. Dit zijn de meeste drugs.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Zeiken op Zondag: Het Friese dialect

Het is weer zondag. De hoogste tijd om de Friese taal te degraderen tot een dialect