De opkomst van festivalcultuur en waar het allemaal begon

  Leesduur 4 min   |   Plaats reactie

  2018-06-27 11:43:35 27 june 2018   |   Geschreven door:

De opkomst van festivalcultuur en waar het allemaal begon

Je komt bijna niet meer om de megafestivals heen

Elk weekend een ander festival? Dat is een flinke uitdaging, maar in deze tijd zeker niet onmogelijk. Popfestivals, culturele festivals, hardstyle, techno, hiphop… Ieder muziekgenre pakt elke zomer weer uit. Waar is dat begonnen en hoe won de festival-cultuur zo snel terrein?

De eerste festivals aan het einde van de jaren zestig waren nog niks in vergelijking met wat je nu voorbij ziet komen. Door de komst van betere versterkers, werd het volumen flink omhoog gegooid en konden meer mensen tegelijkertijd van muziek genieten. Monterey Pop was één van de eerste grote festivals en een inspiratie voor onder andere Woodstock en het Nederlandse Pinkpop. Het festival werd voor het eerst gehouden in het Amerikaanse stadje Monterey, zo’n twee uur rijden van San Francisco. Het festival was de kers op de taart die de Summer of Love heette en gaf het startschot voor de festivals van de toekomst. And man, we zijn van ver gekomen. Alle artiesten traden gratis op en de organisatie zorgde slechts voor beveiliging, eerste hulp en vrijwilligers die mensen hielpen die slecht gingen op drugs. Dat is nu wel anders.

Keuzestress
Voor bedragen van duizelingwekkende hoogtes treden nu rappers, dj’s en bands op. Organisaties moeten voor van alles zorgen: bars, beveiliging, EHBO, opbouw van stages, thema’s, promotie, vervoermogelijkheden, kaartverkoop… Noem maar op. Al helemaal de grote festivals van tienduizenden bezoekers vragen om nogal wat organisatie. Daarom is het al helemaal bizar dat er tegenwoordig zo onmogelijk veel festivals zijn. Hoe weet je nog waar je naartoe wilt?

Voor ieder wat wils
Gelukkig zijn er verschillende festivals in elk soort genre. Van hardstyle tot hiphop en pop tot techno. Hier valt absoluut wat voor te zeggen, maar het zorgt er wél voor dat er nog meer keuze is. Dit is een ontwikkeling die je ook door de jaren heen al ziet. Eerst ontstonden er popfestivals, vervolgens waren er rock festivals als Rock Werchter, kunstfestivals zoals Flight to Lowlands Paradise (wat nu in een ander jasje één van de grootste festivals in Nederland is), daarna kwamen er metal festivals en rond 2000 ontstonden de eerste dancefestivals. Vooral die festivals met een specifiek genre deden het enorm goed. Tegenwoordig lijken vooral de all-round popfestivals hoge ogen te gooien.

Trouwe festivalgangers
Dit jaar zijn er 836 festivals in Nederland te vinden, wat er minder zijn dan vorig jaar. Toch blijven de bezoekersaantallen ongeveer hetzelfde, wat tot de conclusie leidt dat de festivalgangers wel trouw zijn. Een overkill aan festivals is dus nog niet helemaal aan de orde. Wat we wel zien, is dat de festivals zichzelf selecteren. De goede concepten en sterk opgebouwde festivals blijven staan. De anderen worden ondergesneeuwd. Dit zagen we bijvoorbeeld bij The Flying Dutch, een gigantisch dancefestival dat simpelweg niet uitverkocht raakte. Een typisch gevalletje van survival of the fittest.

Van ideëel naar commercieel
Ook de aard van festivals is veranderd in de loop der tijd. In de jaren zestig en zeventig werden festivals vaak georganiseerd op ideële motieven. Tegenwoordig zijn vrijwel alle festivals van commerciële aard. De weinige gratis festivals die er nog zijn, zoals bijvoorbeeld Appelpop en veel foodfestivals, worden dan vaak ook wel enorm goed bezocht. Ook zagen we over de laatste jaren een enorme stijging in prijzen van festivalkaartjes. Volgens Festileaks zagen we bij Nederlandse festivals een gemiddelde stijging van 5,5%. Dit valt deels te wijten aan het feit dat artiesten vaak veel meer geld vragen dan vroeger. Hierdoor betalen de trouwe festivalgangers dus ook steeds meer.

Al met al kunnen we de enorme ontwikkeling die festivals hebben doorgemaakt goed op papier zetten. Van ideëel naar commercieel, van een brede programmering naar specifieke festivals, van gratis naar prijzige festivaltickets. Toch zien we ook dat in de popcultuur, festivals al decennialang een belangrijke rol spelen.

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Wat vind je van dit artikel?


Dit artikel al FF gecheckt?

Hoe Narcos en The Wolf of Wall Street het drugsgebruik in Nederland beïnvloeden

Over de normalisering en idealisering van drugs